Na in de eerste ronde van de RSB Bekercompetitie tamelijk gemakkelijk te hebben gewonnen van RSR Ivoren Toren, wachtte in de tweede ronde een zware kluif in de vorm van onze vrienden van Charlois Europoort.
Op hun spelerslijst staan spelers als Roger Meng (2432), Julian van Overdam (2373), Robin Lecomte (2238) en Michel de Wit (2190), maar de vraag is altijd, wie stellen ze uiteindelijk op?

Ook bij ons was dat een beetje de vraag. Daniël en Rick speelden in Wijk aan Zee, Ricardo komt in de RSB uit voor Pionier Hellevoetsluis en was ook nog actief in Wijk aan Zee, Jordy en Désiree hadden ander urgente bezigheden.
Gelukkig was Tony weer heelhuids teruggekeerd uit het verre Japan en wilde hij graag meedoen.
Zodoende stuurde waarnemend teamleider Ricardo plaatsvervangend playing captain Erik op pad met een tactische opstelling en met de oude getrouwen Maurits, Wilmar en Tony.
Waren we de avond er voor met Spijkenisse 1 (RSB) nog op excursie geweest naar Sliedrecht (we worden halve schaakprofs met al die competities), dit keer mochten we op zoek naar het nieuwe clublokaal van Charlois Europoort in Heijplaat, tussen de containers.
Een prima locatie met vriendelijke bediening achter de bar en dito prijzen. Maar helaas nog steeds met erg weinig leden van Charlois die acte de présence geven, wat de sfeer niet ten goede komt.
Maar wij kwamen er om te schaken natuurlijk.

Toen we allemaal aanwezig waren, bleek dat de Charlois niet op z’n allersterkst was opgekomen, zodat de gemiddelde rating nagenoeg gelijk was.
We wonnen de toss, wat veel goeds voorspelde. Wilmar kon hierdoor aan bord 1 met wit Julian van Overdam gaan bekampen en ook Maurits kreeg zijn favoriete kleur.

Als eerste was Wilmar aan bord 1 klaar, hij zette de partij goed op, maar op een gegeven moment ging het snel bergafwaarts. Toch fijn dat hij daar in het teambelang wilde gaan zitten!
Toen kwam er, zoals dat zo mooi heet, een nuttige remise aan bord 2 van Tony tegen de c3-Sicilaan van Michel de Wit. Een plusremise, maar net niet genoeg om te winnen.
Aan bord 3 confronteerde Maurits met wit zijn niet zo ambitieuze tegenstander met allerlei kleine tactische dreigingen. Hij zag er een aantal maar deze niet (zwart aan zet):

Maurits heeft zojuist Te1 gespeeld met dreiging richting pion e7. Zwart speelde toen Te8 om de pion te dekken. Maar met de vork Pd6! incasseerde Maurits de kwaliteit en even later het volle punt.

Hiermee kwam de stand op 1,5 – 1,5 en hoefde Erik aan bord 4 “alleen nog maar” te winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Een remise zou leiden tot de vreselijke tombola van het snelschaken.
Zoals gebruikelijk ging de partij van Erik alle kanten op en was hij weer aan het multitasken (en oude mannen kunnen dat heel slecht). Enerzijds zelf niet mat gaan (zijn koning liep van g8 naar c4), zijn vrije a-pion naar de overkant brengen en ook nog zelf een matnetje vlechten.
Toen zijn tegwnstander eindelijk de a-pion ging winnen, bood deze remise aan. Echter, deze a-pion was niet meer dan een afleidingsmanoeuvre (zwart aan zet):

Wit heeft net Ta8 gespeeld en de a-pion gaat verloren. Remise?

Nee dus, Erik speelde Tb1! en na Txa5, g3+ Kh3, Pdf2 Kh3 is het na Th1 pardoes mat.

En de Spijkenisser supporters stonden joelend op de banken, 2,5 – 1,5 voor ons en een geduchte tegenstander uitgeschakeld. Op naar de volgende ronde!

In deze derde ronde (kwartfinale) wacht ons weer een uitwedstrijd, dit keer in Moerkapelle, zo komen we nog eens ergens laughing!

Charlois Europoort           2152 - Spijkenisse               2150 1½ - 2½
1. Julian van Overdam      z 2367 - Wilmar Meijer           w 2022 1  - 0