Inloggen

Inloggen

Online activiteiten op Lichess

Elke vrijdagavond online schaken:

Teampagina Senioren (20:00 - 22:00 uur): https://lichess.org/team/schaakvereniging-spijkenisse
Teampagina jeugd (18:30 - 19:30 uur) : https://lichess.org/team/sv-spijkenisse-jeugdafdeling
Zoals reeds eerder gememoreerd is Spijkenisse nog op vele fronten actief. Zo kan het gebeuren dat ik als trouwe deelnemer aan de interne competitie drie rondes niet intern heb kunnen spelen. KNSB Beker, RSB Hoofdklasse en op vrijdag 15 februari weer een wedstrijd voor de RSB Beker waarin we inmiddels tot de kwartfinale waren doorgedrongen.
Dit keer bracht deze competitie ons naar het verre Moerkapelle, midden in de polder, in een clublokaal dat ietwat verborgen achteraf ligt en dat de omschrijving “knus” verdient.
Maar het schaakmateriaal was in orde, de consumpties prima, een wedstrijdleider aanwezig en twee teams van 4 personen ook, waarbij Erik weer de functie van waarnemend plaatsvervangend teamleider vervulde.
Wij waren met dezelfde vier spelers als in de vorige ronde toen we in een spannende wedstrijd met 2,5 – 1,5 van Charlois Europoort wonnen. Alleen hoefde Wilmar zich dit keer niet op te offeren aan bord 1 en zaten we netjes op ratingvolgorde achter de borden.
De wedstrijd begon weer voorspoedig, al verloren we dit keer wel de toss. Maar Maurits aan bord 1 greep met zwart vanaf de opening zijn tegenstander naar de keel. De druk werd zijn tegenstander te veel, waardoor deze, in een slechte stelling, al snel een stuk weg blunderde.


 
Maurits  maakte een grapje tegen Erik “ik ga naar huis”, maar bleef na een korte analyse in het “analysekot” trouw zitten wachten om zijn teamgenoten mentaal naar de overwinning te leiden.
En in afwachting van het snelschaken dat zo nodig bij 2-2 zou plaatsvinden.
Ook dit keer kwamen de resultaten in volgorde van de borden. Tony speelde met wit aan bord 2 en kreeg de Caro Kann tegen zich. De doelstelling van zijn tegenstander was duidelijk om een remise uit het vuur slepen.
Er werden veel stukken geruild, maar tijdens dit proces vergaarde Tony de twee noodzakelijke positionele voordeeltjes: het loperpaar (tegen loper en paard) en een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Ik telde het punt al bijna, maar helaas ruilde Tony iets te snel een loper tegen het paard, kreeg hierdoor wel een pluspion, maar er waren geen doorbraakmogelijkheden en geen invalswegen, een vesting dus. Tony probeerde het heel lang, maar zijn tegenstander week geen duimbreed. Remise.
Aan bord 3 speelde Erik weer een interessante partij, zijn tegenstander wilde ook echt schaken en zette de partij ambitieus op. Erik miste een aantal kansen door zijn beperkte rekenhorizon, toen zijn tegenstander ineens twee stukken offerde  in de hoop er 1 terug te krijgen plus een gevaarlijke vrijpion.
 “Gelukkig” had hij een leuk tussenzetje, waarmee de combinatie werd ontkracht en Erik twee stukken voorbleef en we de wedstrijd hadden gewonnen!


Het resultaat van Wilmar was toen niet meer van teambelang, maar Wilmar wilde dolgraag de “vloek” op doordeweekse wedstrijden doorbreken.
Een interessante opening werd gevolgd door een verkeerde torenzet, waarna hij achter de feiten aan kwam te lopen. Lang gevochten, maar zijn tegenstander speelde het erg nauwkeurig naar winst.
 
Einduitslag weer  2,5 – 1,5 voor Spijkenisse!
 Moerkapelle         1941 - Spijkenisse       2138 1½ - 2½
1. Wouter Vroegindeweij  w 1975 - Maurits van der Linde  z 2218 0 - 1
2. Gerard van Ommeren   z 2031 - Tony Zhang       w 2188 ½ - ½
3. Arno Luinenburg     w 1861 - Erik Both        z 2170 0 - 1
4. Jesse van Elteren    z 1897 - Wilmar Meijer      w 1976 1 - 0


Op naar de halve finale waarin het sterke Krimpen ad IJssel de tegenstander zal zijn.
Dat zal in maart plaats vinden en thuis in de Boekenberg, dus komt allen kijken!