Afdrukken
Categorie: RSB Beker
Hits: 505

Met de haven (de finale tegen Het Zwarte Paard uit Schiedam) in zicht is het RSB-Bekerteam op 22 september thuis in de Boekenberg jammerlijk tegen de klip Krimpen ad Ijssel opgelopen.

En dat terwijl teamleider Ricardo om ons ratingoverwicht nog verder te vergroten Daniël had opgesteld i.p.v. Wilmar. Dit mocht helaas niet baten.
Wilmar was wel aanwezig als supporter, het klaarzetten van de borden en voor het geval dat op het laatste moment een invaller nodig was. Dank daarvoor!  


Als eerste was Maurits aan bord 1 klaar. Optisch gezien had hij een heel goede stelling maar zijn tegenstander Harold van Dijk speelde heel snel en bleef ook nog de juiste zetten doen. Maurits deed er alles aan om een winnende variant te vinden, maar deze was er helaas niet. Dat kostte hem wel de partij. Want toen de dames van het bord gingen ontstond er een lastig toreneindspel dat met krappe bedenktijd niet was te houden. 0-1 dus.Dit werd gevolgd door een tweede nul van Daniël aan bord 2. Hij stond iets beter, weigerde heel lang het thematische b7-b5 te spelen wat op zich niet erg was. Wel erg was dat hij door een eenvoudig trucje een pion inleverde. Dat speelde zijn tegenstander overtuigend naar winst. 0-2

Toen moesten Tony en Erik er alles aan doen om nog een gelijkspel en snelschaken af te dwingen.
Dat lukte wonderbaarlijk wel.

Erik had aan bord 4 een groot ratingovergewicht maar kon met zwart weer geen potten breken. Het risicoprofiel werd door hem met g6-g5-g4 en een kwaliteitsoffer weer enorm opgeschroefd in de hoop dat zijn tegenstander in de chaos zou bezwijken. Uiteindelijk lukte deze strategie  weer eens een keer. In vliegende tijdnood kon met schaak een witte toren worden gearresteerd.


 
De partij van Tony aan bord 3 was weer een mooie, vind ik persoonlijk. Al zei hij zelf dat hij eigenlijk weinig had gedaan.
Zijn geliefde loperpaar en dame domineerden de zwarte paarden en dit leidde tot pionwinst. De afwerking ging wellicht niet helemaal perfect, maar gelukkig trok hij de stand gelijk!En toen stond de loterij van het snelschaken, 5 minuten zonder increment, op het programma.
Dat verliep desastreus.

Erik wist met wit geen potten te breken en zijn tegenstander wikkelde af naar een potremise toreneindspel.
Maurits kreeg met zwart een moordende aanval over zich heen en verloor beslissend materiaal.
Daniël kreeg geen kansen, dacht lang na (dodelijk zonder increment) en kwam steeds slechter te staan en moest ook de vlag strijken: ½- 2½
Zodoende was onze RSB-Bekerdroom uiteen gespat…… Snik.

Dat Tony nog remise maakte in het betere gooi- en smijtwerk met pionnen die over het bord vlogen (na gewonnen te hebben gestaan?), was alleen nog maar voor de statistieken van belang…..

Uithuilen en volgend jaar opnieuw beginnen! Hopelijk doet het KNSB-Bekerteam het op 5 april beter!

  Spijkenisse        2179 - Krimpen a/d IJssel    2043 2 - 2   1 - 3
1. Maurits van der Linde  w 2209 - Harold van Dijk     z 2233 0 - 1   0 - 1
2. Daniel Zevenhuizen   z 2135 - Arne Pols        w 2017 0 - 1   0 - 1
3. Tony Zhang       w 2187 - Diederick Casteleijn  z 2023 1 - 0   ½ - ½
4. Erik Both        z 2184 - Floris Doolaard     w 1898 1 - 0   ½ - ½