Inloggen

Inloggen

De RSB-spelers van Spijkenisse lijken wel semi-profs.
Na het opnieuw starten van de diverse competities is het spelen van twee wedstrijden in de week eerder regel dan uitzondering.
Maandag 21 maart moest er een viertal aantreden voor de 2e ronde van de RSB-Beker en wel tegen het combi-team van Barendrecht/IJsselmonde.
Dit keer bestond de selectie uit Wilmar Meijer, Rob Kalkman, Richard Koopman en Erik Both (teamleider, chauffeur, verslaggever en aftakelende 1e bordspeler).
Richard ging met eigen vervoer en Wilmar en Rob mee in de Both-Mobiel.


Vlak voor het bereiken van Barendrecht kwam de TomTom van Erik met bijzondere aanwijzingen  waardoor we bijna in de “middle of nowhere” belanden.
Wonder boven wonder kwamen we toch nog ruim op tijd in het speellokaal aan en kon de strijd beginnen.

Over de wedstrijd kan ik verder kort zijn, het was een tamelijk kansloos gebeuren, een leuk schaakfragment van Spijkenisser zijde is niet te vinden.
Richard ging op bord 4 met zwart met zijn dame op avontuur (wat zijn ook weer de gouden of zilveren regels?) om een pion op g2 te winnen, Had hij deze echter geslagen dan was zijn dame ingesloten geweest. Nu moest hij (zij) achteruit en verloor hij hierdoor geforceerd een stuk door een vork. Hij probeerde het nog wel maar toen er ook nog een kwaliteit verloren ging, gaf hij terecht op.
Door de loting (wit aan de oneven borden) had Rob aan bord 3 zijn favoriete kleur. Ik verwachtte een spetterende aanvalspartij, maar zijn tegenstander nam geen enkel risico en schoof de stelling helemaal dicht.
Geen open lijnen, geen breekpunten, alleen een stel kreupele paarden ingeperkt door pionnen, beide partijen hadden totaal geen kans op winst. Remise was dan ook onvermijdelijk.
Wilmar zat inmiddels aan bord 2 te zweten met een zwakke pion op b7 die ongenadig onder vuur werd genomen door een witte loper op g2 en een in de zwarte stelling doorgedrongen witte toren.
Vaak heb ik Wilmar zich prachtig zien verdedigen, maar dat zat er dit keer niet in. De witspeler voerde de druk verder op en er was geen houden aan met een nederlaag tot gevolg en een 0.5- 2,5 tussenstand. En een prematuur einde aan onze RSB-Bekerdromen, snik.

En de laatste was, u raadt het al, ondergetekende.
Met lang denken had ik een mooie vrije a-pion gekregen, ik hoefde alleen maar een aanval te overleven en dan kon ik een mooi puntje in het eindspel bijtekenen.
Keep on dreaming Erik.
Verrassend was nog wel dat mijn sympathieke tegenstander in een gewonnen stelling zo vriendelijk was om remise aan te bieden (de wedstrijd was toch al gespeeld) maar mijn schaaklijfspreuk is niet voor niets “Liever verliezen dan remise”, dus ik dacht, ik doe eens gek en “offerde” mijn dame voor een toren, paard en vrijpion.
Zwart bleef echter nauwkeurig spelen en ik ging kansloos van het bord:
Hierdoor kwam de eindstand op 0.5 – 3,5 en konden we gedesillusioneerd de thuisreis aanvaarden.
Voordeel is wel dat we ons in de RSB nu helemaal kunnen concentreren op de 8- en 4-tallen competitie!
 
De gedetailleerde uitslag:

Barendrecht/IJsselmonde

Rating

-

Spijkenisse

Rating

Ronde 2

Liefrink, F. (Feike) 2033 - Both, E. (Erik) 2157 1 - 0
Ockeloen, I. (Iroy) 1978 - Meijer, W.M. (Wilmar) 1963 1 - 0
Bergakker, S. (Steef) 1890 - Kalkman, R. (Rob) 1814 ½ - ½
Vermeulen, J. (Jan) 1863 - Koopman, R.P.E. (Richard) 1801 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1941   Gemiddelde Rating: 1934 3½-½