In de tweede (thuis)wedstrijd op vrijdag 29 oktober kreeg Spijkenise 1 een stevige tegenstander voor de kiezen. Charlois Europoort had voor de zekerheid de sterke Julian van Overdam  (2420) en herintredende Jan van Overdam opgesteld. Uit angst voor de schaakkracht van Spijkenisse 1 ?
De toch al hoge bloeddruk van teamleider Erik was 2 uur voor de wedstrijd ook al zwaar op de proef gesteld door het afzeggen van onze topper Maurits, die zich niet goed voelde (inmiddels gelukkig weer helemaal hersteld gezien zijn overtuigende zege in de 3e ronde van de KNSB-competitie).

Vrijdag 6 maart 2020, in een matige ambiance in een voetbalkantine ergens in Rotterdam Zuid, was de laatste wedstrijd van Spijkenisse 1 (RSB)  in het pré-Coronatijdperk.
Niemand, ik zeker niet, had gedacht dat de gedwongen rustperiode zo lang zou duren, maar gelukkig konden we op vrijdag 1 oktober jongstleden trappelend van ongeduld weer aantreden voor onze eerste wedstrijd in de RSB Hoofdklasse.
Thuis in de Boekenberg, tegen Krimpen aan den IJssel 1 waarvan we in 2019 nog met 7-1 hadden gewonnen…..
Dat moest toch een niet al te moeilijke opgave worden??

Het lijkt al weer een hele tijd geleden, maar op vrijdag 6 maart (min of meer in het pré-Coronatijdperk wat Nederland betreft) stond de “topper” Charlois Europoort 1 – Spijkenisse 1 op het programma.
We hadden een matchpunt voorsprong zodat 4-4 een prima resultaat zou zijn.
Temeer daar Charlois Europoort de vervelende gewoonte heeft om in topwedstrijden spelers op te stellen die nog niet eerder hebben meegedaan, maar wel een hogere rating hebben dan de basisspelers. Ook dit keer vielen er twee 2200+ spelers in.
Maar goed, niet gezeurd, wel een beetje getreurd, maar het is niet tegen de reglementen en dit jaar was Roger Meng thuis gebleven, dus dat viel nog mee.

In een matige ambiance (daar is de oude man weer, ik weet nog van vroeger welk schaakmekka de kantine bij metrostation Slinge was, waar vele nationale schaaktoppers hun partijtje speelden), met 3 Spijkenisser supporters (Pa en ma Jakhari en Gijsbert Looij) en 3 andere Charlois Europoort leden waaronder Zhi Yan Fan als wedstrijdleider en barman, werden de klokken aangezet en kon de strijd beginnen..

Herbstmeister Spijkenisse 1 moest na een lange winterstop de draad weer proberen op te pakken in de vijfde wedstrijd van het seizoen, uit tegen de combinatie van fusieclub Fianchetto (Groenoord/HVO(mijn eerste schaakclub)/Shell(mijn tweede schaakclub)/Unilever) en het Zwarte Paard Schiedam.
De vraag was of het tot deze wedstrijd ongeslagen (8 uit 4)  Spijkenisse 1 opgewassen zou zijn tegen dit gecombineerde Vlaardingse/Schiedamse schaakgeweld…..

Helaas moesten wij onze toppers Désiree en Ansh  missen, gelukkig was Werner op deze donkere donderdagavond bereid in te vallen en een andere meevaller was dat Fianchetto ook twee invallers had.  (Deze invallers zouden overigens beiden winnen, maar nu loop ik op de zaken vooruit.)
Hiermee kwam de gemiddelde rating van de teams overigens uit op 1957 respectievelijk 1956, zodat volgens het systeem van professor Arpad Elo  een 4-4 gelijkspel het voorspelde resultaat was.
We hadden dan ook 8 remises op het wedstrijdformulier kunnen laten noteren en huiswaarts kunnen gaan, maar besloten er toch voor te spelen.

Zoals verwacht trad Fianchetto aan met een tactische opstelling, onvoorspelbaar natuurlijk, toch had ik als tegenmaatregel ook onze opstelling een beetje gehusseld. Zo was John van Baarle helemaal van slag toen hij zag dat hij niet Désiree maar Fabian tegenover zich had.

Zo moeilijk als Spijkenisse 1 het in de KNSB heeft en moet vechten voor lijfsbehoud, zo goed presteert Spijkenisse 1 in de RSB.
Natuurlijk aardig wat stapjes lager in de schaakhiërarchie, maar toch altijd leuk om mee te draaien in de top op regionaal niveau!

Na drie overwinningen kwam op 13 december het onderaanstaande maar zeker niet zwakke Messemaker op bezoek in de Boekenberg. Tenminste gedeeltelijk.
Want met het oog op de KNSB ronde van 14 december waren er al twee partijen vooruit gespeeld. En een Messemaker speler (Bottenberg) had zich op het laatste moment afgemeld wat Wilmar aan bord 2 een gratis punt opleverde.

We begonnen derhalve met een voorsprong van 3-0, want Maurits had de week ervoor weer een prima tactisch scherpe partij opgeleverd.

Na In de tweede ronde thuis met 7-1 gewonnen te hebben van het verzwakte De IJssel 1, moesten we in de derde ronde op bezoek bij het zeker niet zwakke Krimpen aan den IJssel 1l in de achtertuin van Désiree die met de fiets kon komen.
Doordat Steyn en Ansh niet beschikbaar waren,  was er weer enige stress bij de teamleider om een invaller te vinden, wat waarachtig niet meeviel.
Gelukkig was Supersub Steven bereid om ondanks drukke stagewerkzaamheden weer in te vallen.

De wedstrijd begon uitstekend. De tegenstander van Richard trok al in de opening ten aanval maar ruilde gek genoeg bijna alle lichte stukken. Richard ondermijnde het witte centrum en drong met zijn dame de vijandelijke stelling binnen om een pion te winnen op b2. Dit keer zeker goed. Toen er nog meer pionnen van het bord dreigden te gaan, gaf zijn tegenstander het op.