Op donderdag 21 april stond al weer de 5e en laatste wedstrijd van dit door corona gemankeerde RSB-seizoen op het programma, uit tegen kampioenskandidaat Fianchetto uit Schiedam.
Zelf stonden we op de laatste plaats en omdat sv Erasmus de week ervoor min of meer verrassend had gewonnen van een niet op zijn sterkst opgekomen Charlois Europoort moesten we 8,5 bordpunten scoren om deze plaats te verlaten. Met slechts 8 borden natuurlijk een onmogelijke opgave.
Toch wilden we onze huid zo duur mogelijk verkopen om dit tegenvallende seizoen nog enige glans te geven en om Fianchetto nog wat bibbers te bezorgen. Zij moesten namelijk winnen om verzekerd te zijn van de 1e plaats in de RSB-Hoofdklasse..
Iedereen was ruim op tijd aanwezig (fijn!), teamleider Erik (ik) was zelfs de laatste na een verfrissend fietstochtje van wel 10 minuten, zodat de wedstrijd op tijd kon beginnen.

Na drie nederlagen op rij kreeg het 1e RSB-achttal op vrijdag 25 maart in de Boekenberg de kans om de eerste wedstrijdpunten te behalen en de laatste plaats over te dragen aan Erasmus.
Maurits van der Linde was (fijn voor hem, jammer voor het team) op vakantie, maar in de persoon van Job Verheul was een goede vervanger gevonden. En de wedstrijdleiding lag in de bekwame handen van alleskunner Eric de Lange.
Eramus leek op papier meer invallers te hebben, maar in deze door corona versnipperde competitie weet je (ik) niet helemaal meer zeker wat de basis is of is geweest.
Afijn, gezien de nagenoeg gelijke ratinggemiddeldes leek een spannende strijd in het verschiet te liggen!

“Wat in het vat zit verzuurt niet” zegt men wel eens, maar mijn hoop was dat door het verslag van de uitwedstrijd van Spijkenisse 1 tegen RSR Ivoren Toren 1 een aantal weken uit te stellen de tijd de wrange smaak van onze nederlaag iets zou verzoeten.
Een beetje gelukt, maar ik werd toch niet helemaal vrolijk toen ik een aantal partijfragmenten weer eens aan een nadere studie onderwierp.
Ondanks dat, toch een verslag van deze (voorlopig?) laatste wedstrijd van het seizoen. Dat hoort nu eenmaal bij de taak van een teamleider, zowel in goede als in slechte tijden …… Lees en huivert!

In de tweede (thuis)wedstrijd op vrijdag 29 oktober kreeg Spijkenise 1 een stevige tegenstander voor de kiezen. Charlois Europoort had voor de zekerheid de sterke Julian van Overdam  (2420) en herintredende Jan van Overdam opgesteld. Uit angst voor de schaakkracht van Spijkenisse 1 ?
De toch al hoge bloeddruk van teamleider Erik was 2 uur voor de wedstrijd ook al zwaar op de proef gesteld door het afzeggen van onze topper Maurits, die zich niet goed voelde (inmiddels gelukkig weer helemaal hersteld gezien zijn overtuigende zege in de 3e ronde van de KNSB-competitie).

Vrijdag 6 maart 2020, in een matige ambiance in een voetbalkantine ergens in Rotterdam Zuid, was de laatste wedstrijd van Spijkenisse 1 (RSB)  in het pré-Coronatijdperk.
Niemand, ik zeker niet, had gedacht dat de gedwongen rustperiode zo lang zou duren, maar gelukkig konden we op vrijdag 1 oktober jongstleden trappelend van ongeduld weer aantreden voor onze eerste wedstrijd in de RSB Hoofdklasse.
Thuis in de Boekenberg, tegen Krimpen aan den IJssel 1 waarvan we in 2019 nog met 7-1 hadden gewonnen…..
Dat moest toch een niet al te moeilijke opgave worden??

Het lijkt al weer een hele tijd geleden, maar op vrijdag 6 maart (min of meer in het pré-Coronatijdperk wat Nederland betreft) stond de “topper” Charlois Europoort 1 – Spijkenisse 1 op het programma.
We hadden een matchpunt voorsprong zodat 4-4 een prima resultaat zou zijn.
Temeer daar Charlois Europoort de vervelende gewoonte heeft om in topwedstrijden spelers op te stellen die nog niet eerder hebben meegedaan, maar wel een hogere rating hebben dan de basisspelers. Ook dit keer vielen er twee 2200+ spelers in.
Maar goed, niet gezeurd, wel een beetje getreurd, maar het is niet tegen de reglementen en dit jaar was Roger Meng thuis gebleven, dus dat viel nog mee.

In een matige ambiance (daar is de oude man weer, ik weet nog van vroeger welk schaakmekka de kantine bij metrostation Slinge was, waar vele nationale schaaktoppers hun partijtje speelden), met 3 Spijkenisser supporters (Pa en ma Jakhari en Gijsbert Looij) en 3 andere Charlois Europoort leden waaronder Zhi Yan Fan als wedstrijdleider en barman, werden de klokken aangezet en kon de strijd beginnen..