In de vierde ronde van de RSB-competitie ging het doordeweekse keurkorps van sv Spijkenisse op bezoek bij Messemaker 1847 1 in Gouda. Helaas was Steyn verhinderd zodat de teamleider op zoek moest naar een invaller. Daniël wilde wel met de trein heen en weer komen uit het oosten des lands (wat een clubliefde!), maar dat wilde ik hem toch niet aandoen.
Gelukkig was Bart beschikbaar, hij moest weliswaar van Schiphol komen, maar dat zou zonder jetlag zijn, want hij werkt daar.
Maandagavond 19 november stroomden uit verschillende plaatsen de spelers binnen in het mooie plaatselijke denksport- en biljartcentrum. Een heel mooie gebouw, wel wat afgelegen gesitueerd, met vervelende gevolgen.
Want terwijl de wijzers van de klok onverbiddelijk richting 20:00 uur tikten waren er nog steeds maar zeven “Spijkenissers” aanwezig. En dat zou helaas zo blijven. De Wet van Murphy deed weer eens van zich spreken in de reis van Bart, alles ging mis wat er mis kon gaan. Diverse verkeerde afslagen, niet werkende binnenverlichting en routeplanner en een bijna-aanrijding op een rotonde deden hem besluiten onverrichter zake huiswaarts te keren.

Na in de tweede ronde overtuigend te hebben gewonnen van Shah Mata 1 mochten we in ronde 3 proberen deze opgaande lijn voort te zetten in een thuiswedstrijd tegen Erasmus 1.
Op vrijdagavond 3 november, een dag voor de KNSB-ronde op zaterdag, zodat het risico van schaakmoeheid op de loer lag. Maurits koos er dan ook voor om deze wedstrijd aan zich voorblij te laten gaan om zich volledig te concentreren op de kraker tegen Philidor Leiden.
Gelukkig hebben we negen basisspelers en kon Djad op een vrijdag ook weer meedoen.
Helaas meldde topschaakster Désiree zich donderdag ziek af, zodat er toch nog enige stress bij de teamleider ontstond. Maar we hebben in de persoon van Daniël nog een Supersub op de bank zitten zodat we met een uitgebalanceerd achttal het strijdperk konden betreden.
De wedstrijd begon goed toen Daniël de hoge verwachtingen volledig waarmaakte en al snel het eerste winstpunt op het scorebord bracht. Zijn tegenstander werd ingesnoerd en van tegenspel ontdaan en vervolgens wist Daniël met een torenoffer een ondekbaar mat in de stelling te brengen.

Op dinsdagavond 16 oktober toog het eerste RSB-team van Spijkenisse naar Rotterdam-Zuid om aldaar in het strijdperk te treden tegen het sympathieke eerste team van Shah Mata. Na de 3-5 nederlaag in de eerste ronde tegen Moerkapelle 1 was de opdracht duidelijk: er moest gewonnen worden!

Het duurde even voordat het team compleet ter plaatse was, want vooral de KNSB-spelers weten wel de weg in Voorschoten, Amsterdam, Zuid-Limburg en Sas van Gent, maar Rotterdam Charlois kent nog vele onontdekte plekken.
Mijn TomTom verloor zelfs regelmatig het contact met de satelliet en bij Tante Sjaar heb ik nog nooit gegeten, zodat de plaatselijke situatie mij onbekend was. Toen ik op de derde verdieping van de Nieuwe Nachtegaal aan het dwalen was kwam ik gelukkig een aardige dame tegen die mij de juiste weg wees.

Maar goed, uiteindelijk waren we er allemaal en konden we gaan schaken. We hadden een ratingoverwicht, dus het had een makkelijke wedstrijd moeten worden en de einduitslag doet dat ook vermoeden, maar dat is scorebord-journalistiek. Het werd een leuke en spannende wedstrijd.