Na in de tweede ronde overtuigend te hebben gewonnen van Shah Mata 1 mochten we in ronde 3 proberen deze opgaande lijn voort te zetten in een thuiswedstrijd tegen Erasmus 1.
Op vrijdagavond 3 november, een dag voor de KNSB-ronde op zaterdag, zodat het risico van schaakmoeheid op de loer lag. Maurits koos er dan ook voor om deze wedstrijd aan zich voorblij te laten gaan om zich volledig te concentreren op de kraker tegen Philidor Leiden.
Gelukkig hebben we negen basisspelers en kon Djad op een vrijdag ook weer meedoen.
Helaas meldde topschaakster Désiree zich donderdag ziek af, zodat er toch nog enige stress bij de teamleider ontstond. Maar we hebben in de persoon van Daniël nog een Supersub op de bank zitten zodat we met een uitgebalanceerd achttal het strijdperk konden betreden.
De wedstrijd begon goed toen Daniël de hoge verwachtingen volledig waarmaakte en al snel het eerste winstpunt op het scorebord bracht. Zijn tegenstander werd ingesnoerd en van tegenspel ontdaan en vervolgens wist Daniël met een torenoffer een ondekbaar mat in de stelling te brengen.

Wilmar voegde hier een halfje aan toe. Voor de derde keer op rij kreeg hij het Frans op het bord, dit keer met wit. Zijn tegenstander neutraliseerde het witte initiatief netjes en er bleef te weinig materiaal op het bord om een winstpoging te kunnen wagen.
De weer goed in vorm zijnde Fabian haalde een prima punt binnen, geduldig zette hij zijn tegenstander onder druk en wachtte op een foutje. Toen sloeg hij hard toe. 2,5-0,5 voor Spijkenisse!

Helaas was het niet allemaal hosanna. Djad (inmiddels met een rating van 1879, + 195 op de laatste ratinglijst) speelde een prima partij en won een aantal pionnen. Zijn ervaren tegenstander bleef echter loeren op tegenkansen vooral omdat er een matmotief met Toren en Loper in de stelling zat. En helaas, in een moment van onachtzaamheid en tijdgebrek trapte Djad er in, met een nul tot gevolg. Een dure les, maar toch een goede partij!

Teamleider Erik was er niet helemaal gerust op wat er allemaal gebeurde en ijsbeerde regelmatig langs de borden. Intussen ook nog een ogenschijnlijk lastige stelling verdedigend in een poging om toch op winst te kunnen spelen (lijkt een beetje tegenstrijdig, maar zoals bekend is remise niet zijn favoriete uitslag. Ook dit keer weer twee keer een remise aanbod afgeslagen…. Natuurlijk na uitgebreid overleg met de teamleider, dat is wel handig als je dat zelf bent ).
Toen Wilmar het teamleiderschap overnam (dank daarvoor!) kon hij zich wat beter concentreren op zijn eigen partij. En dat was wel nodig want zijn tegenstander speelde erg sterk. Lange tijd bewoog de stelling zich rond het evenwicht, pas in het toreneindspel gaf zijn tegenstander een pion cadeau.
Technisch was de afwerking verre van vlekkeloos, maar na een fout van zijn tegenstander in een remisestand kon Erik alsnog het volle punt binnenbrengen.

Erasmus deed vervolgens weer wat terug. Rob probeerde weer van alles om winstkansen te creëren, offerde traditiegetrouw pionnen die zijn tegenstander gretig incasseerde. Het aanvallende spel van Rob werd niet beloond en leidde tot een kansloos eindspel dat dan ook verloren ging.

Met een tussenstand van 3.5-2,5 hing alles af van de laatste twee borden.
Steyn speelde een creatieve en agressieve opening met veel tactische mogelijkheden. Leuk om te zien!
Zijn tegenstander verdedigde echter heel goed en ook hier kwam een remise toreneindspel op het bord. De Erasmus speler nam hier geen genoegen mee en offerde zijn toren voor twee verbonden vrijpionnen. Toen Steyn deze kon blokkeren en opeten waren plotsklaps de twee matchpunten binnen!

Het feest werd nog groter toen Nick ook nog wist te winnen, al had hij wel de medewerking van zijn tegenstander nodig. In een min of meer gelijkwaardige stelling raakte die zijn b-pion aan om op te spelen, maar dan zou Nick met Da1 mat kunnen zetten…. Mijn oud-clubgenoot (HVO in Vlaardingen 1978 – 1982, waar blijft de tijd ?) Leo Verhoeven restte niet anders dan hoofdschuddend de handen te schudden.

En daarmee was de eindstand 5,5 -2,5 voor Spijkenisse 1, ietwat geflatteerd wellicht, maar toch:
   Spijkenisse 1           1946 - Erasmus 1               1894 5½ - 2½
1. Erik Both               2184 - Frank van Zutphen       2023 1  - 0