In de vierde ronde van de RSB-competitie ging het doordeweekse keurkorps van sv Spijkenisse op bezoek bij Messemaker 1847 1 in Gouda. Helaas was Steyn verhinderd zodat de teamleider op zoek moest naar een invaller. Daniël wilde wel met de trein heen en weer komen uit het oosten des lands (wat een clubliefde!), maar dat wilde ik hem toch niet aandoen.
Gelukkig was Bart beschikbaar, hij moest weliswaar van Schiphol komen, maar dat zou zonder jetlag zijn, want hij werkt daar.
Maandagavond 19 november stroomden uit verschillende plaatsen de spelers binnen in het mooie plaatselijke denksport- en biljartcentrum. Een heel mooie gebouw, wel wat afgelegen gesitueerd, met vervelende gevolgen.
Want terwijl de wijzers van de klok onverbiddelijk richting 20:00 uur tikten waren er nog steeds maar zeven “Spijkenissers” aanwezig. En dat zou helaas zo blijven. De Wet van Murphy deed weer eens van zich spreken in de reis van Bart, alles ging mis wat er mis kon gaan. Diverse verkeerde afslagen, niet werkende binnenverlichting en routeplanner en een bijna-aanrijding op een rotonde deden hem besluiten onverrichter zake huiswaarts te keren.
Zodoende bleef ons bord 8 leeg en begonnen we met een 1-0 achterstand. Een mazzeltje was dat hun sterkste speler er niet bij was (Peter Ypma, elo 2300)
En nog meer mazzel voor ons is dat Fabian weer helemaal terug en in topvorm is! Na een rustig begin offerde hij eerst een pion en vervolgens een stuk. Zijn koningsaanval combineerde hij met een sterke vrije d-pion en toen was het snel gebeurd, knap afgemaakt!

Een beetje tamme remise van Rob werd gevolgd door nóg een zege voor Spijkenisse. Nick zette zijn partij niet al te ambitieus op en ging pas echt goed schaken toen hij een eindspel kreeg van Toren + sterk Paard tegen Toren + slechte Loper (een beetje zoals Magnus Carlsen doet).
Toen zijn tegenstander te passief bleef en zelfs een onderste rij matmotief in de stelling bracht, had Nick geen enkele moeite om ons op voorsprong te zetten.

Een voorsprong die Maurits verder uitbouwde door in een stelling met lopers van ongelijke kleur daadkrachtig ten aanval te trekken. Zijn tegenstander wist nog wel dames te ruilen en de aanval af te slaan, maar een vrijpion van Maurits was hem al snel te machtig.

Jammer genoeg was de koek toen een beetje op voor Spijkenisse. Teamleider Erik waren de aanloopperikelen niet in de koude kleren gaan zitten en hij trok onvervaard te aanval om een vol punt te scoren. Helaas met iets te weinig stukken in de aanval.
Zijn tegenstander pareerde de dreigingen vrij eenvoudig en incasseerde beslissend materiaal en kreeg ook nog een mooie aanvalsstelling. Erik wist met enig kunst- en vliegwerk de stelling dicht te houden, zelfs materiaal terug te winnen, maar toen was de pijp leeg. In plaats van actief verder te gaan, ruilde hij stukken en ging kansloos te onder.
Ook in deze wedstrijd liet WIlmar weer zien dat hij geen avondmens is. Op zaterdag scoort hij het ene punt na het andere in de 1ste klasse KNSB (3,5 uit 4!), maar in de Hoofdklasse van de RSB wil het maar niet lukken. Hij verloor een pion en toen nog een, maar rechtte de rug en vocht terug in een stelling met lopers van ongelijke kleur met allebei een toren. Wilmar won zelfs de loper tegen een aantal pionnen, maar zijn tegenstander kon een pion naar de overkant brengen en alsnog het punt scoren.
Alle druk lag toen bij Désiree die ondanks haar drukke bezigheden toch op deze maandagavond van de partij was. Een goede opening van haar met wit leidde tot pionwinst. Een trucje van haar tegenstander kostte een loper en paard tegen een toren, zodat een interessante stelling ontstond, waarin zwart dacht beter te staan. Hij kon echter geen winstplan bedenken en onze Dees wist op ouderwetse wijze van geen wijken. Ze wist zelfs een stuk terug te winnen, maar alle pionnen verdwenen van het bord. En zoals bekend is Koning + Toren tegen Koning + Paard bijna altijd remise. Ze probeerde het wel, vooruitgang werd er niet gemaakt en toen stelde merkwaardigerwijs de wedstrijdleider voor om er remise van te maken. En beetje vreemd, maar wel een correcte uitslag.
Hiermee werd de eindstand 4-4 en bleef er een matchpunt achter in Gouda. En hebben we het kampioenschap niet meer in eigen hand omdat de achterstand op Dordrecht 1 is opgelopen tot drie matchpunten.
Thuis gekomen zag ik dat het Nederlands voetbalelftal op zijn Duits met enig geluk 2-2 had gespeeld tegen Duitsland, dat maakte de avond een klein beetje goed, maar het kon de bittere nasmaak niet helemaal laten verdwijnen……
Maar goed, nieuwe ronde, nieuwe kansen, op vrijdag 14 december gaan we er thuis tegen Krimpen aan den Ijssel weer fris en fruitig tegen aan!
Messemaker 1847 1          1892 - Spijkenisse 1           2041 4  - 4
1. Erik Hennink            2151 - Maurits van der Linde   2209 0  - 1