Afdrukken
Categorie: RSB team 1
Hits: 681
Op vrijdag 8 februari kwam de trotse koploper in de RSB-Hoofdklasse Dordrecht 1 op bezoek in de Boekenberg. Met oude bekende Rik de Wilde en IM Mark Timmermans.
Wij hadden/hebben nog een heel kleine theoretische kans op het kampioenschap, maar teamleider Erik  keek vooral toch naar beneden. Een overwinning was gewenst om het klassebehoud in de hoogste RSB-afdeling veilig te stellen.
De dag erna was er weer een KNSB-ronde zodat Maurits zich had afgemeld om vroeg naar bed te gaan (helaas zonder resultaat, want hij verloor zaterdag). Gelukkig mocht onze topper Daniël nog één keer invallen, zodat onze gemiddelde rating op hetzelfde niveau bleef, maar wel een punt of 40 onder dat van Dordrecht.
De wedstrijd begon niet best. Nick mishandelde de opening en kreeg een dodelijke aanval over zich heen. Te veel aanvallers en te weinig verdedigers stelden hem voor een hopeloze taak. Good-old Piet Pluijmert (die mij overigens in 1989 ook eens alle hoeken van het schaakbord heeft laten zien) maakte het mooi af.
Désiree had de pech om met zwart tegen IM Mark Timmermans aan te treden (maar heeft ze niet ooit met zwart van Tiviakov gewonnen? Jazeker, maar dat was voordat ze twee schatten van kinderen en een drukke baan kreeg J. De prioriteiten liggen terecht ergens anders tegenwoordig).
Mark offerde een pion om de pionnenstructuur van onze Dees te verminken, kreeg een heel sterk paard tegen een slechte loper en profiteerde op fraaie wijze van de vele zwaktes in de zwarte stelling. 0-2 achter en het beloofde een zware avond voor Spijkenisse 1 te worden.

De ommekeer kwam in de partij van Fabian. Allebei de spelers hadden twee torens en een loper. De loper van Fabian deed niet zo veel, maar maakte het wel mogelijk om zijn tegenstander in een moment van onoplettendheid mat te zetten! Een typische Fabian-overwinning, altijd levensgevaarlijk!
De stand werd gelijk gemaakt door invaller Daniël die in de strijd tussen twee oud-trainingspupillen van mij mochten gaan uitmaken wie het meest van mij heeft geleerd, haha.
Dat bleek Daniël te zijn. Rik de Wilde probeerde actief te worden op de koningsvleugel terwijl Daniël zijn dame op de gevaarlijke open a2-g8 diagonaal posteerde. Dat leverde hem twee pionnen op en de partijwinst.Maar deze gelijke stand was van korte duur. Steyn maakt een erg goed seizoen door (gaat hij nu doorbreken?) en speelde een erg scherpe en leuke partij met allerlei hangende stukken.
Toen de verwikkelingen achter de rug waren, zette hij een paard diep in het vijandelijke gebied neer, dat door zijn tegenstander dankbaar werd ingesloten en ingerekend. Een beetje zure nederlaag.
Gelukkig speelde Wilmar zijn beste partij van het RSB-seizoen tot nu toe. Tot deze ronde had hij nog niet gewonnen, terwijl hij in de KNSB  één van de topscorers is.
Nu had hij zich voorbereid op zijn tegenstander met een zijvariant, die hem een mooie aanvalsstelling opleverde. Hij kon met de dame inslaan op b7 en toen moest de lang gerokeerde zwarte koning in het midden blijven bivakkeren. Een eeuwig penning van een toren, weer met Db5,  leverde hem beslissende materiaalwinst op. Mooi gespeeld!En toen was het de vraag hoe de laatste twee partijen zouden aflopen.
Rob stond een pion achter, maar had een actieve dame en Erik had een pion voorsprong in een dubbeltoreneindspel dat er remiseachtig uitzag. 4-4 leek het maximaal haalbare.Gelukkig zat het ons een keer mee.

Rob sleepte een remise uit het vuur en Erik probeerde nog één lokzetje uit waardoor zijn tegenstander een pion leek te winnen. Deze pion was echter erg giftig, de zwarte koning wandelde naar binnen en met wat torenschaaks wist hij het punt en de twee matchpunten binnen te slepen, 4,5 -3,5 voor Spijkenisse 1! En het degradatiespook definitief afgewend.

Spijkenisse 1       2001 - Dordrecht 1       2040 4½ - 3½
1. Erik Both        2184 - Lennard den Boer    2105 1 - 0
2. Daniel Zevenhuizen   2135 - Rik de Wilde      2150 1 - 0
3. Desiree Hamelink    2128 - Mark Timmermans     2387 0 - 1
4. Wilmar Meijer      2022 - Jacques Hennekes    1998 1 - 0
5. Fabian van Buuren    1985 - Joop de Jong      1988 1 - 0
6. Rob Kalkman       1857 - Cor Oliemans      1774 ½ - ½
7. Nick Groeneweg     1900 - Piet Pluymert      1982 0 - 1
8. Steyn de Lange     1799 - Roland van Keeken    1936 0 - 1
Het kampioenschap zal wel tussen Charlois Europport (onze tegenstander in de laatste ronde) en Dordrecht gaan, maar in onze uitwedstrijd op 8 maart tegen RSR Ivoren Toren gaan wij proberen maximale druk op deze teams te zetten. Wie weet, wie weet …..

De stand in de RSB Hoofdklasse:
Hoofdklasse     	 N Mp Bp 
1. Charlois Europoort 1 7 11 34½
2. Dordrecht 1     7 10 35 
3. Krimpen a/d IJssel 1 7 10 31 
4. Spijkenisse 1    7 9 31 
5. Messemaker 1847 1  7 8 29 
6. RSR Ivoren Toren 1  7 8 26 
7. Shah Mata 1     7 4 24½ 
8. Sliedrecht 1     7 4 23 
9. Moerkapelle 1    7 3 24 
10. Erasmus 1      7 3 22