Na in het vorige seizoen het kampioenschap in de RSB Hoofdklasse op een haar na te hebben gemist, gingen we op dinsdag 24 september naar Dordrecht om de eerste stap te zetten naar het RSB  kampioenschap. Nieuw seizoen, nieuwe kansen!

En in de eerste ronde al direct een topper, want Dordrecht is de uittredend kampioen van vorig seizoen, die we overigens toen aan de zegekar bonden.
Een kleine meevaller was dat oude bekende Rik de Wilde op vakantie was, maar desondanks kon er van een (licht) rating overwicht voor Dordrecht gesproken worden (2022 tegen 1962).

We kwamen op achterstand door een nederlaag van Maurits met wit tegen IM Mark Timmermans. De opening verliep langs bekende lijnen, een verkeerde loperzet kostte echter te veel tijd en uiteindelijk een pion. De twee zwarte paarden lonkten ook nog eens zeer dreigend naar de zwakke velden f4 en d4 . Dat liet Maurits zich niet bewijzen en hij zette de klok stil.
De nul op het scorebord verdween door een degelijke remise van Richard aan bord 8 met zwart. Er werden veel stukken geruild en er gebeurde eigenlijk weinig in de partij. Maar een nuttig halfje.
Gelukkig wist Wilmar de stand gelijk te trekken. Hij had deze zomer meer gewandeld dan geschaakt en dacht wellicht wat roestig te zijn. Niets bleek minder waar.
Tegen dezelfde tegenstander als vorig seizoen kwam dezelfde opening op het bord. Wilmar ging met zijn dame op avontuur en incasseerde twee pionnen. Een voordeel dat hij nauwkeurig verdedigde, gecombineerd met een aantal aanvalsdreigingen die beslissend waren:

Steyn aan bord 5 speelde ook een prima partij. De opening was wellicht wat wiebelig, maar op een gegeven moment trok hij onvervaard te aanval. Het zag er erg dreigend uit voor zijn tegenstander, maar helaas wist Steyn het diep verborgen winstplan niet te vinden (Stockfish wel natuurlijk).
Een plusremise door eeuwig schaak tegen een sterke tegenstander is zeker een goed resultaat te noemen!

We kwamen op voorsprong door een uitstekend gespeeld toreneindspel van Fabian. Een actieve toren op c3 hield wit in bedwang en Fabian wandelde doodleuk met zijn koning naar voren om beslissend binnen te dringen. Toen zijn tegenstander opgaf zei deze “Ik weet niet wat ik fout heb gedaan” . Soms onnavolgbaar onze Fabian J .

Datzelfde geldt voor Rob. Met wit kwam hij een aantal pionnen voor, eenvoudig dames ruilen leek de simpelste weg naar winst, maar Rob wil niet alleen winnen, maar ook mooi winnen…..
Dat lukte uiteindelijk, al hielden de Spijkenisser toeschouwers af en toe hun hart vast,

Dat konden ze bij de partij van Erik ook doen. In zijn geliefde openingsvariant, met een nadeel van -1 volgens de software, maar met een ongebalanceerde stelling, gebeurde weer van alles.
Toen zijn tegenstander met zijn dame op avontuur ging om een pion te winnen, leverde een koningsaanval Erik een stuk op tegen twee pionnen. De technische afwerking ging niet helemaal  perfect, maar zijn tegenstander had gelukkig weinig bedenktijd meer en wist de remiseweg niet te vinden .
(Eigenlijk had Erik natuurlijk remise moeten aanbieden om de twee matchpunten veilig te stellen, maar hij negeerde de inwendige stem van teamleider Erik J ).

Ongeveer tegelijkertijd was onze supersub Steven (dank weer voor het invallen !) bezig om de aanvalsdriften van een andere oude bekende Iwahn Apon te beteugelen. Dat lukte hem prima tot op het einde van de avond toen onnodig stukverlies hem de partij kostte.

Maar niet lang getreurd, er stond een 5-3 overwinning voor Spijkenisse op het scorebord waardoor we de felicitaties van de sympathieke wedstrijdleider John van de Laar in ontvangst konden nemen.
Nog  zes wedstrijden te gaan, Parijs is nog ver, maar het begin is er!
Dordrecht 1                2022 - Spijkenisse 1           1962 3  - 5
1. Mark Timmermans         2375 - Maurits van der Linde   2220 1  - 0