Afdrukken
Categorie: RSB team 1
Hits: 1276
Herbstmeister Spijkenisse 1 moest na een lange winterstop de draad weer proberen op te pakken in de vijfde wedstrijd van het seizoen, uit tegen de combinatie van fusieclub Fianchetto (Groenoord/HVO(mijn eerste schaakclub)/Shell(mijn tweede schaakclub)/Unilever) en het Zwarte Paard Schiedam.
De vraag was of het tot deze wedstrijd ongeslagen (8 uit 4)  Spijkenisse 1 opgewassen zou zijn tegen dit gecombineerde Vlaardingse/Schiedamse schaakgeweld…..

Helaas moesten wij onze toppers Désiree en Ansh  missen, gelukkig was Werner op deze donkere donderdagavond bereid in te vallen en een andere meevaller was dat Fianchetto ook twee invallers had.  (Deze invallers zouden overigens beiden winnen, maar nu loop ik op de zaken vooruit.)
Hiermee kwam de gemiddelde rating van de teams overigens uit op 1957 respectievelijk 1956, zodat volgens het systeem van professor Arpad Elo  een 4-4 gelijkspel het voorspelde resultaat was.
We hadden dan ook 8 remises op het wedstrijdformulier kunnen laten noteren en huiswaarts kunnen gaan, maar besloten er toch voor te spelen.

Zoals verwacht trad Fianchetto aan met een tactische opstelling, onvoorspelbaar natuurlijk, toch had ik als tegenmaatregel ook onze opstelling een beetje gehusseld. Zo was John van Baarle helemaal van slag toen hij zag dat hij niet Désiree maar Fabian tegenover zich had.

Aan bord 1 had good-old Ben Riksen plaatsgenomen om er het beste van te maken tegen ons kanon Maurits en hij deed het niet slecht. Na een scherpe opening ging Ben gewoon met zijn dame op avontuur en incasseerde onvervaard enkele pionnetjes. Maurits kreeg hiervoor slechts vage aanvalskansen als compensatie. Zwart verdedigde zich echter niet optimaal waardoor wit een sterke aanval kon opzetten en de partij uiteindelijk kon besluiten met een mooi mat:Het werd weer gelijk doordat Steyn na lange en hevige strijd de aanvalsgolven van de hyperagressieve Aad Juijn uiteindelijk niet kon weerstaan.
Vervolgens raakte ik helaas het zicht op het scoreverloop helemaal kwijt omdat ik zat te zweten en te zwoegen in mijn eigen partij. Dus een beetje in willekeurige volgorde:

Rob speelde traditiegetrouw op buigen of barsten tegen de sterke Daniël van Loenen en trok dit keer aan het langste eind. Of het helemaal correct was doet niet ter zake.
Na een perfect gespeelde opening won Richard een pion, begon toen wat aarzelend te spelen, maar ook hij liet een vol punt noteren (3,5 uit 4 inmiddels).
Wilmar had de “pech” om aan bord 2 met zwart tegen Michiel van Wissen (Elo 2264) op te moeten boksen. Toch deed hij dit niet slecht, integendeel, en verdedigde zich als een leeuw, zijn tegenstander gebruikte al zijn bedenktijd maar besloot toen maar te vluchten in herhaling van zetten. Een prachtig resultaat. Zie ook de opmerkingen van Wilmar over zijn partij:    Jammer was dat Werner in een prima gespeelde partij door een tactisch grapje een stuk inleverde bij invaller Kees van Toor (met wie ik in 1976 nog gestreden heb om het kampioenschap van groep 4 in de interne competitie van sv HVO. Ja, ook ik ben ooit onderaan de schaakladder begonnen).
Na dit stukverlies was de stelling niet meer te houden.

Zelf speelde ik met wit tegen de tweede invaller Guido Blankenstein een moeizame partij. Na een beetje vreemde opening die me veel tijd en energie kostte, miste ik een mooie kans en ruilde min of meer gedachteloos een paar lopers, terwijl er een sterke zet in de stelling zat. Toen stond zwart in feite beter, maar was tevreden met remise zoals ook bleek uit zijn remise aanbod.
Traditiegetrouw stuitte me dat weer zo tegen de borst, dat ik dit afsloeg, mede omdat de stand van de wedstrijd totaal onvoorspelbaar was.
Zwart bleef goede zetten doen en ik maar piekeren en peinzen waar ik winstkansen vandaan zou kunnen peuteren. Weer onvoldoende lettend op zijn mogelijkheden.
Een moment van onachtzaamheid kostte me toen een stuk waarna hij het eindspel perfect uitspeelde.
Weer een typisch gevalletje van “wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt het lid op de neus”, maar ik betwijfel of ik daar ooit van zal leren,Door al deze uitslagen kwam de tussenstand op 3.5 – 3,5 en moest de beslissing vallen in de partij een andere “good old”, John van Baarle, en Fabian.
Met zwart stond Fabian een groot deel van de partij onder zware positionele druk in een Maroczy-achtige pionnenstructuur. Met het slinken van de bedenktijd plaatste hij echter de gebruikelijke opstoot d6-d5 waarna er een chaos op het bord ontstond. Of het allemaal correct was weet ik niet, het zag er erg dreigend uit voor Fabian, maar toen de stofwolken waren opgetrokken stond er een dame-eindspel op het bord, waarin eigenlijk alleen Fabian op winst kon spelen.
Door de onveilige koningen lag eeuwig schaak helaas constant op de loer. Met een lange koningswandeling had Faab dit wellicht kunnen omzeilen, hij zag dit echter niet  en beruste toen maar in remise.En dat bracht de eindstand op 4-4, conform de voorspelling van professor Elo, maar dat moet toeval zijn geweest……
  Fianchetto/HZPS 1    1957 - Spijkenisse 1      1956 4 - 4
1. Ben Riksen       1830 - Maurits van der Linde  2220 0 - 1
2. Michiel van Wissen   2264 - Wilmar Meijer      1997 ½ - ½
3. Guido Blankenstein   1817 - Erik Both        2165 1 - 0
4. John van Baarle     2115 - Fabian van Buuren    2003 ½ - ½
5. Daniël van Loenen    2000 - Rob Kalkman       1862 0 - 1
6. Aad Juijn        1946 - Steyn de Lange     1875 1 - 0
7. Gert Greeuw       1926 - Richard Koopman     1709 0 - 1
8. Kees van Toor      1759 - Werner Hubner      1816 1 - 0

Hierdoor staan we nog altijd bovenaan, maar Charlois Europoort 1 is tot op één matchpunt genaderd.
Dat belooft een spannende wedstrijd te worden wanneer we in de volgende ronde op vrijdag 6 maart uit tegen Charlois Europoort 1 in het strijdperk gaan treden!

  Hoofdklasse     N Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Spijkenisse 1    5 9 28 x . 5 4 . 7 5 7
2. Charlois Europoort 1 5 8 25 . x 1½ 6½ 6 . 6½ 4½
3. Dordrecht 1     5 7 25 3 6½ x . 5½ 4 . 6
4. Fianchetto/HZPS 1  5 5 19 4 1½ . x . 4 5½ 4
5. RSR Ivoren Toren 1  5 5 19 . 2 2½ . x 5½ 4 5
6. Krimpen a/d IJssel 1 5 4 16½ 1 . 4 4 2½ x 5 .
7. Messemaker 1847 1  5 1 14 3 1½ . 2½ 4 3 x .
8. De IJssel 1     5 1 13½ 1 3½ 2 4 3 . . x

Verslag Fianchetto/HZP:  http://hzpschiedam.blogspot.com/p/team-1.html