Vrijdag 6 maart 2020, in een matige ambiance in een voetbalkantine ergens in Rotterdam Zuid, was de laatste wedstrijd van Spijkenisse 1 (RSB)  in het pré-Coronatijdperk.
Niemand, ik zeker niet, had gedacht dat de gedwongen rustperiode zo lang zou duren, maar gelukkig konden we op vrijdag 1 oktober jongstleden trappelend van ongeduld weer aantreden voor onze eerste wedstrijd in de RSB Hoofdklasse.
Thuis in de Boekenberg, tegen Krimpen aan den IJssel 1 waarvan we in 2019 nog met 7-1 hadden gewonnen…..
Dat moest toch een niet al te moeilijke opgave worden??

Bij het monsteren van de borden bleek Krimpen een verjonging te hebben doorgevoerd en met het aantrekken van routinier Stefan Tabak waren ze ook aan de topborden aardig versterkt. Maar onze ervaring zou toch de doorslag moeten geven ??

De wedstrijd begon rustig, in de afruilvariant van het Frans koos Richard al snel voor het halve ei omdat hij bang was om met een lege dop te gaan eindigen.
Wilmar kwam niet goed uit de opening, ging op stap met de (schaak)dame waardoor zijn koning in een zeer hachelijke situatie terecht kwam, een nul tot gevolg.
Traditiegetrouw speelde Rob weer fel op de aanval, maar zijn jeugdige tegenstander bleef uitermate koel en nam de aanval zelfs zonder mededogen over, waardoor we ineens 0,5 - 2.5 achterstonden.
Gelukkig had Fabian vanuit de opening een erg comfortabele stelling gekregen, een toreneindspel met diverse zwakke pionnen en een passieve koning bij de tegenstander. Geduldig schoof Fabian dit naar winst, een mooie technische prestatie!

Helaas was toen de koek voor Spijkenisse op. Werner verloor (of offerde?) een stuk in de opening, spartelde nog lang tegen, maar de nederlaag was onvermijdelijk.
Aan bord 5 was Steyn met zwart een beetje aan het worstelen om een goed plan te vinden. In het teambelang moest hij remise afslaan (altijd vervelend) maar hij wist geen kansen te creëren, integendeel. Materiaalverlies leidde tot felicitaties voor zijn tegenstander en twee matchpunten voor Krimpen (1,5-4,5) .
Toen waren alleen de twee oude kanonnen (ahum)  Maurits en Erik aan het ploeteren.
Erik had zijn zwartveldige loper laten begraven op b2, verzwakte vervolgens zijn koningsstelling aan de andere kant, waarna deze vakkundig door Stefan Tabak werd opgeblazen. Een kansloze partij.

Het onorthodoxe openingsspel van Harold van Dijk bracht Maurits in eerste instantie niet van zijn à propos. Met actief spel kreeg hij wellicht zelfs een iets betere stelling, maar met het verstrijken van de tijd (en de afruil van de dames) nam Harold langzaam maar zeker het initiatief over en ging hij achter de zwakke pionnetjes aan. Het zou wellicht nog wel remise te houden zijn geweest, maar Maurits zag het niet meer. Een verre vrijpion op c7 werd hem uiteindelijk fataal.

Eindstand 1.5 – 6.5 voor Krimpen aan den IJssel, ik kan me de tijd niet heugen, dat we ooit zo’n pak slaag hebben gekregen.
Uithuilen en opnieuw beginnen (en meer oefenen), onze kans op revanche is vrijdag 29 oktober wanneer Charlois Europoort 1 op bezoek komt in de Boekenberg!

De gedetailleerde uitslag:
Spijkenisse 1                   1952 - Krimpen aan den IJssel 1       1941  1½ - 6½
Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2221 - Dijk van, H. (Harold)          2289   0 - 1
Both, E. (Erik)                 2147 - Tabak, S.R. (Stefan)           2183   0 - 1
Meijer, W.M. (Wilmar)           1980 - Casteleijn, D.J. (Diederick)   2045   0 - 1
Buuren van, F. (Fabian)         2009 - Qi, Z. (Zimo)                  1712   1 - 0
Lange de, S. (Steyn)            1850 - Bakija, A. (Alan)              1863   0 - 1
Kalkman, R. (Rob)               1814 - Arnold, R.N.R. (Rhys)          1747   0 - 1
Koopman, R.P.E. (Richard)       1801 - Nieuwenhuizen van, J.H. (Hans) 1843   ½ - ½
Hubner, W.J.P. (Werner)         1796 - Vreugdenhil, F. (Frans)        1849   0 – 1