Inloggen

Inloggen

Na drie nederlagen op rij kreeg het 1e RSB-achttal op vrijdag 25 maart in de Boekenberg de kans om de eerste wedstrijdpunten te behalen en de laatste plaats over te dragen aan Erasmus.
Maurits van der Linde was (fijn voor hem, jammer voor het team) op vakantie, maar in de persoon van Job Verheul was een goede vervanger gevonden. En de wedstrijdleiding lag in de bekwame handen van alleskunner Eric de Lange.
Eramus leek op papier meer invallers te hebben, maar in deze door corona versnipperde competitie weet je (ik) niet helemaal meer zeker wat de basis is of is geweest.
Afijn, gezien de nagenoeg gelijke ratinggemiddeldes leek een spannende strijd in het verschiet te liggen!

Het begon niet zo goed voor ons. Wilmar kreeg met wit het voor hem toch redelijk bekende Frans op het bord. Hij kreeg een mooi paard op d4, altijd fijn als je f4-f5 wilt doorzetten, maar deze opstoot was in dit geval niet goed of te voorbarig. Het leverde niets op en toen hij even later een foutieve combinatie met Pxf5 inging, kostte dit een toren en de partij (zie ook het verslag van Erasmus).
Gelukkig trok Rob Kalkman met zwart de stand weer gelijk tegen Cander Flanders, die 20 minuten te laat arriveerde en ook nog erg lang nadacht. Op zich terecht, want positioneel kreeg hij een mooie stelling met allerlei zwakke pionnen bij Rob (die wel een mooi aanvallend paard op g4 had). Toen hij echter een paard offerde om mat te geven, incasseerde Rob het stuk koelbloedig, zette zijn toren ertussen en kon hij de felicitaties in ontvangst nemen, 1-1.Het verdere scoreverloop is mij ontgaan omdat ik in een bizarre partij druk bezig was om het hoofd boven water te houden.
Maar volgens mij kwamen we op 3-1 door Job Verheul en topscorer Fabian van Buuren (TPR 2213 !).

Job speelde met wit een variant die hij heel goed kent, de traditionele keuze van “welke toren moet op welk veld” loste hij niet helemaal bevredigend op, maar toen zijn tegenstander achter de verkeerde pion aanging maakte Job de partij met een verwoestende koningsaanval mooi af. Zie ook zijn eigen analyse:Ondanks de zwarte stukken kreeg Fabian al snel een heel prettige stelling met allebei 2 torens en een loper, waarbij de loper van zijn tegenstander “slecht” was. Deze probeerde zich nog te redden met het aanbieden van remise (er zat ook niets beslissends in de stelling). Maar Fabian kon het “oneindig” blijven proberen met kleine dreiginkjes terwijl wit zich passief moest verdedigen.
In een moment van onachtzaamheid kon een toren van Fabian binnendringen en stortte de witte stelling ineens in.Erasmus deed wat terug door een nederlaag van Richard Koopman, die niet veel kansen heeft gehad.
En ook in de partijen zat het Steyn de Lange en (vooral) Werner Hubner niet helemaal mee. Steyn liep hoofdschuddend rond, maar de remise tegen Leo Verhoeven (40 jaar geleden mijn clubgenoot bij sv HVO in Vlaardingen) was toch niet slecht te noemen.
Werner had een mooie witte gedekte vrijpion op e5 en aanvalskansen, maar in plaats van de stelling te openen ging hij op avontuur met zijn dame. Dat gaf zijn tegenstander de tijd om zijn verdediging op orde te brengen, waarna de remise niet te vermijden was en de tussenstand op 4-3 kwam..

Ik weet niet of ik (Erik Both) dit keer wederom als laatste bezig was, denk het haast wel, maar het is in elk geval goed voor de opbouw van de spanningsboog in het verhaal.
Oude bekende Henk Ochtman (in 2004 in oostelijk Berlijn al een partij tegen hem gespeeld, daar ga je voor naar een buitenlandse toernooi, haha) zette met wit de opening bijzonder creatief op.
Ik speelde het (te) voorzichtig wat hem goede aanvalskansen opleverde en mij diverse pionnen. Toen hij iets te langzaam was met zijn aanval besloot hij twee torens en een loper te offeren voor mijn dame. Gelukkig stond mijn koning redelijk veilig achter twee witte (!) pionnen.
In de increment fase zag ik te laat (tijdens het uitvoeren van een andere zet) dat ik met een paardvork zijn dame kon winnen, maar de tweede kans op damewinst greep ik gelukkig wel.
Ik slaakte een zucht van verlichting, eindstand 5-3 voor ons en de eerste twee matchpunten van dit seizoen! Dat geeft hoop voor de slotfase van deze competitie!!

We staan nog steeds laatste, maar gelijk in matchpunten met Erasmus, dat nog twee wedstrijden moet spelen.
Aangezien wij nog maar één wedstrijd mogen spelen, op 21 april uit in Schiedam tegen het sterke Fianchetto 1, ligt er een zware druk op ons team om daarin bij voorkeur een (grote) overwinning te scoren. Dat wordt nagelbijten …….

De gedetailleerde uitslag:

Spijkenisse 1                Rating              Erasmus 1                    Rating 

Both, Erik                     2157                 Ochtman, Henk             2006     1 - 0

Meijer, Wilmar               1963                 Sturm, Pieter                1952     0 - 1

Buuren van, Fabian       2009                 Zutphen van, Frank       1963     1 - 0

Verheul, Job                 1869                 Rensen, Martin             1862     1 - 0

Kalkman, Rob               1814                 Flanders, Cander          1855     1 - 0

Lange de, Steyn           1850                 Verhoeven, Leo             1854     ½ - ½

Koopman, Richard        1801                 Tillemans, Marcel          1851     0 - 1

Hubner, Werner             1796                 Posthumus, Wim           1827     ½ - ½

Gemiddelde Rating:      1907                 Gemiddelde Rating:      1896     5-3


De stand in de RSB Hoofdklasse:         https://r-s-b.nl/rsb-competitie-2/
Het wedstrijdverslag van Erasmus:        https://www.sv-erasmus.nl/2022/03/spijkenisse-1-erasmus-1-2/