Afdrukken
Categorie: RSB team 1
Hits: 406
Op donderdag 21 april stond al weer de 5e en laatste wedstrijd van dit door corona gemankeerde RSB-seizoen op het programma, uit tegen kampioenskandidaat Fianchetto uit Schiedam.
Zelf stonden we op de laatste plaats en omdat sv Erasmus de week ervoor min of meer verrassend had gewonnen van een niet op zijn sterkst opgekomen Charlois Europoort moesten we 8,5 bordpunten scoren om deze plaats te verlaten. Met slechts 8 borden natuurlijk een onmogelijke opgave.
Toch wilden we onze huid zo duur mogelijk verkopen om dit tegenvallende seizoen nog enige glans te geven en om Fianchetto nog wat bibbers te bezorgen. Zij moesten namelijk winnen om verzekerd te zijn van de 1e plaats in de RSB-Hoofdklasse..
Iedereen was ruim op tijd aanwezig (fijn!), teamleider Erik (ik) was zelfs de laatste na een verfrissend fietstochtje van wel 10 minuten, zodat de wedstrijd op tijd kon beginnen.

Als eerste was Rob Kalkman klaar, om 21:05 uur om precies te zijn. Met een vroegtijdig loperoffer op h7 probeerde hij zijn tegenstander te overbluffen, maar deze bleef koel en na enkele nauwkeurige zetten was het Rob die mat ging of veel materiaal zou verliezen.
Zelf bakte ik er niet al te veel van. Heel lang nadenken in de opening om allerlei valstrikken te ontwijken, leidde tot een gelijke stelling, maar ook mijn tegenstander, de sterke Michiel van Wissen, voelde zich niet echt op zijn gemak en bood na 15 zetten remise aan. Een beetje tegen mijn principe, maar na enig nadenken toch maar geaccepteerd.

Toen begon een hele goede fase voor Spijkenisse, hoewel hiervoor wel enig fortuin  benodigd was.
Steyn verloor een pion, offerde  een stuk voor een vork en aanvalskansen. Toen zijn tegenstander zich  ten onrechte  concentreerde op het redden van zijn stuk, kon Steyn ineens een winnende mataanval uitvoeren!En ook topscorer Fabian van Buuren zat het niet tegen. Hij stond iets beter en besloot met de thematische doorbraak d4-d5 de knuppel in het hoenderhok te gooien. Hiermee gaf hij echter wel zijn tegenstander de mogelijkheid van twee paardvorken. Gelukkig koos deze de verkeerde (de andere was winnend voor hem) en kon Fabian eenvoudig een puntje toevoegen aan ons totaal.Een remise van Richard Koopman bracht een tussenstand van 3-2 voor ons op de borden en een aantal spelers van Fianchetto begon zenuwachtig rond te lopen, zou het kampioenschap hen de neus voorbij gaan? 

Vanaf dat moment begon de wedstrijd helaas voor ons te kantelen.
Werner Hubner speelde met zwart  tegen routinier Ben Riksen die zonder al te lang na te denken stoïcijns zijn zetjes deed. Pionoffers van Werner hielden de witte koning in het midden, maar een echt winnend plan was niet voorhanden. Het kostte onze man wel veel bedenktijd en met het slinken van de bedenktijdtijd en het ruilen van de lichte stukken nam wit de aanval over. Werner probeerde zich nog wel te verdedigen en wit deed het niet op zijn snelst, maar het resultaat was 1-0 voor Fianchetto.
Hetzelfde resultaat werd op bord 1 gescoord (met verwisselde kleuren) waar Maurits van der Linde tegen een andere LSG-ster (Martin Roobol) met wit revanche probeerde te nemen voor zijn verlies met zwart in de KNSB-wedstrijd LSG 2 – Spijkenisse 1 van een aantal weken geleden.
In een moeilijke positionele strijd kreeg Maurits zeker kansjes, maar erg duidelijk was het niet. Zijn opponent speelde het ook zeer nauwkeurig en kreeg steeds meer initiatief. Op een gegeven moment werd de druk te hoog en moest Maurits na het inleveren van twee pionnen de strijd staken.

Als laatste was Wilmar Meijer traditiegetrouw weer aan het vechten (op vreedzame wijze op het schaakbord).
In het middenspel stond hij erg slecht maar met enige hulp van zijn tegenstander wist hij af te wikkelen naar een toreneindspel met een pion minder en zoals een bekend schaakgezegde luidt “Toreneindspelen zijn (bijna) altijd remise”, haha.
Wilmar heeft ook een aantal malen de remise binnen handbereik gehad, maar helaas deed hij het toch niet goed en verloor hij alsnog. Jammer, weer heel goed gevochten, maar weer niet beloond.

Hiermee kwam de eindstand op 5-3 voor Fianchetto, waren ze kampioen en kon de vlag uit en de champagne ontkurkt worden (niet gezien) en dropen wij met onze staart tussen de benen af.
We hadden onze sportieve plicht zeker gedaan en heel misschien had er iets meer ingezeten, maar al met al was Fianchetto toch de verdiende winnaar.

De gedetailleerde uitslag:

Fianchetto 1                 Rating              Spijkenisse 1                Rating

Roobol, Martin              2298                 Linde van der, Maurits   2227     1 - 0

Wissen van, Michiel      2251                 Both, Erik                     2157     ½ - ½

Veld de, Ad                  1700                 Buuren van, Fabian       2009     0 - 1

Uitenbroek, Hans          2067                 Meijer, Wilmar               1963     1 - 0

Blankenstein, Guido      1912                 Kalkman, Rob               1814     1 - 0

Toor van, Kees             1873                 Lange de, Steyn           1850     0 - 1

Greeuw, Gert                1849                 Koopman, Richard        1801     ½ - ½

Riksen, Ben                  1777                 Hubner, Werner             1796     1 - 0

Gemiddelde Rating:      1966                 Gemiddelde Rating:      1952     5 – 3


Eigenlijk zou ik als falend teamleider nog een uitgebreide evaluatie en analyse van het afgelopen seizoen moeten houden, maar de zin daartoe ontbreekt me. Ik laat de kille cijfers maar voor zich spreken.
Met uitzondering van steunpilaar Fabian (hulde!) en Rob scoorden de meesten van ons niet goed genoeg of was de tegenstand voor hen te zwaar. Zie de persoonlijke resultaten.
Maar niet te lang getreurd, volgend seizoen gewoon weer nieuwe kansen, hopelijk zonder corona-perikelen !
  
Persoonlijke resultaten:
                                    Rating  #          Punten  Tpr
Buuren van, Fabian       2009     4          3.5       2185
Kalkman, Rob               1814     5          2.5       1888
Lange de, Steyn           1850     5          2          1823
Both, Erik                     2157     5          1.5       1996
Meijer, Wilmar               1963     5          1.5       1881
Koopman, Richard        1801     5          1.5       1713|
Verheul, Job                 1869     2          1          1946
Hubner, Werner             1796     5          1          1554
Brokaar,Joey                2028     1          0          1811
Linde van der, Maurits   2227     3          0          1778


De eindstand in de RSB Hoofdklasse:   https://r-s-b.nl/rsb-competitie-2/

Het wedstrijdverslag van Fianchetto:    

 https://fianchetto-chessclub.blogspot.com/2022/04/rsb-hoofdklasse-fianchetto-kampioen-na.html