Inloggen

Inloggen

Op 11/10/2022 werd de eerste ronde gespeeld van de RSB competitie tegen Dordrecht. Als nieuw aangewezen teamleider is het mijn taak om de opstelling van het team te bepalen. Achteraf gezien had dat misschien wat beter gekund deze ronde. Maar achteraf gezien is makkelijk praten. Job Verheul kwam bij ons invallen i.p.v. Wilmar Meijer. Later kreeg het team als definitieve vervanger Jordy Lahaye erbij, maar het zou apart zijn om Job hierdoor af te zeggen. Vanaf ronde 2 zal Jordy dus met ons meespelen. Gelukkig zijn alle uitwedstrijden best dichtbij huis. Zo ook Dordrecht. Op papier waren wij de sterkere ploeg, maar dat heeft met name te maken met de speelsterktes op onze topborden. Het was toch weer een leuke avond met schaakpartijen in Dordrecht. Het resultaat: Dordrecht 2 4,5-3,5 Spijkenisse 1. Op een halve punt behalen we dus geen matchpunt deze ronde. Hieronder een verslag van de partijen van die avond.

Bord 1

Op bord 1 kwam Rob Kalkman iets slechter te staan na een interessante partij. Toen zijn tegenstander een remiseaanbod deed, werd dit zonder te twijfelen geaccepteerd.

Resultaat: Spijkenisse: ½ - ½.

Bord 2

Job speelde op bord 2 en was door een reeks van tegenvallende resultaten vastberaden om voor het volle punt te gaan. Hierdoor koos hij voor een ongewone opzet in de opening, wetende dat hij hierdoor iets slechter staat. Helaas bleef de oppositie rustige zetten spelen waarbij veel materiaal geruild werd. In de resulterende nog steeds iets slechtere stelling kreeg hij remise aangeboden. Enigszins gefrustreerd accepteerde hij het. 

De slotstelling


Resultaat: Spijkenisse: ½ - ½.

Bord 3

Zelf speelde ik (Ismaël) op bord 3 ook geen geweldige partij. Je weet wat de legendes zeggen: het onderschatten van je tegenstander, maakt je zwakker. Ik dacht iets te zien in het middenspel, wat niets bleek te zijn. Hierdoor kwam ik in een gelijke stelling, die makkelijker te spelen is voor mijn tegenstander. 

Hier dacht ik te kunnen slaan op e6 gevolgd door e4 om een pion te winnen. Op het eind maakte ik weer een blunder in een remise stelling wat gelijk verliest, maar gelijk daarna blunderde mijn tegenstander de winst weg.

Resultaat: Spijkenisse: 1-0.

Bord 4

Op bord 4 zat Fabian met de zwarte stukken tegenover de enige echte Timmermans. Geen IM Mark Timmermans, maar we hadden Henk Timmermans. Beide speelde de opening wat zwakjes volgens Fabian. Desondanks kwam hij met een kleine voordeel uit de opening. Hij kreeg spel op een achtergebleven c3 pion. Hij heeft die pion weten te winnen.

Hij kon de pion ieder moment oppakken door Pa5 te spelen. Dat zou een simpele overwinning zijn geweest. Hier werd echter Pe4 gespeeld, vanwege de dreiging van zwart om te slaan op f6.

Even later werd er een fout gemaakt door Timmermans in de tactische calculatie zoals hierboven te zien. De opgave van wit was naar Fabian's inziens te vroeg. Bij correct spel is het echter wel gewonnen voor zwart. Maar opgeven kan altijd nog! Er zijn namelijk geen makkelijke aanknopingspunten voor zwart. Volgens Fabian zou dit voor hem nog een karwei worden om te winnen zonder fouten van wit. 

De slotstelling

Maar de slotstelling meent hij van de computer niet te kunnen winnen. 

Resultaat: Spijkenisse: 1-0.

Bord 5

Patrick Meijer speelde met wit op bord 5 tegen Timon de Geus.
Ze bouwden het rustig op en kwamen in een symmetrische stelling terecht na beiden te hebben gerokeerd. Hierop probeerde zwart op de damevleugel door te drukken. Gelukkig kon Patrick de aanval afslaan, maar hij zag dat zwart iets kon proberen op de koningsvleugel. Patrick meent helaas ook een paar (achteraf) onnodige zetten met zijn witte loper te hebben gedaan. Niet veel later moest hij in het centrum in de verdediging. Doordat Patrick tijdens de wedstrijd darmklachten bleef houden en de stelling steeds lastiger werd, kon hij zich niet goed concentreren en kostte het hem te veel tijd. Hij kwam steeds verder in het nauw, maar wist toch nog goed te verdedigen. Hij kreeg zelfs nog kansen voor een tegenaanval, aangezien het centrum inmiddels open lag. In een vlaag van verstandsverbijstering, terwijl hij dameverlies ternauwernood wist tegen te gaan, gaf hij onnodig een kwaliteit weg en bleek te weinig stukken voor een aanval te hebben. Tot overmaat van ramp kon de zwarte vrijpion op de b-lijn niet meer tegengehouden worden en gaf hij zodoende op met minder dan een minuut op de klok. Gezien het rating verschil van bijna 100 punten hoeft hij zich echter niet te schamen!

Resultaat: Spijkenisse: 0-1.

Bord 6

Peter Leentvaar heeft ook gestreden op bord 6 met de zwarte stukken, maar zijn tegenstander bleek toch te sterk op de dag zelf. Met een ratingverschil van meer dan 100 punten een begrijpelijke resultaat.

Resultaat: Spijkenisse: 0-1.

Bord 7

Na jaren het externe schaaktoneel te hebben verlaten hadden we op bord 7 Wim Groenheijde. Na 2 flinke nederlagen met het KNSB team Spijkenisse 2 ging hij naar eigen zeggen met een goed gevoel naar Dordrecht, omdat hij niet afgeslacht was met het KNSB team (zijn toch wel sterke spelers).

Wim was blij om met zijn favoriete schaakkleur (wit) aan te treden. De hele wedstrijd ging het gelijk op. Op het eind won Wim nog een pion, maar kon de partij niet omzetten in winst. Zijn tegenstander leek eeuwig schaak te hebben. Waardoor er besloten werd om de punten te delen.

Resultaat: Spijkenisse: ½ - ½. 

Bord 8

Aan bord 8 speelde Frank Buijck met de zwarte stukken tegen Theo Jiskoot. Tot aan zet 9 van wit ging het gelijk op. Voor Frank was het aftasten wat wit zou doen in de opening, maar al snel week wit van Grünfeld theorie af.


Na 9.Pe5,…Het witte paard op e5 staat best wel goed en Frank zocht naar een antwoord.

Hij bedacht dat het paard op e5 met Pc6 zou kunnen ruilen, waarna hij dan met de pion terug zou slaan. Wit heeft dan volgens Frank een mooie half-open c-lijn met een zwakke c-pion van zwart. Die pion is natuurlijk een mooi aanvalsobject. Daarom besloot hij het paard af te ruilen en hij had de volgende variant in gedachten: 9…Pxe5 10. dxe5, Pe4 11. Pxe4, dxe4 en deze stand zou enigszins gelijk opgaan volgens Frank.

Helaas heeft Frank een fout in zijn berekening gemaakt. Wit kon namelijk met 11. Pxd5 het initiatief sterk vasthouden en de partij dicteren, wat ook ging gebeuren. Het vervolg lijkt hem heel logisch. Wit zet de aanval door en wint een kwaliteit. Daardoor kreeg Frank op die manier zeer weinig bewegingsvrijheid voor zijn stukken. Er restte hem niets anders dan op te geven.

Resultaat: Spijkenisse: 0-1.


Op naar ronde 2

De volgende ronde spelen we thuis op 18/11/2022 tegen het op papier minder sterke Fianchetto 2. Maar laten we onze tegenstanders maar niet meer onderschatten. Het team mag best trots zijn op de prestatie vind ik. Iedereen doet in ieder geval zijn best en daar draait het om.

Dordrecht 2
Rating 
Spijkenisse 1
Rating
Timmermans, A.L. (Adri) 1846 Kalkman, R. (Rob) 1815 ½ - ½
Blommestein van, F.A.V. (Victor) 1775 Verheul, J.M.A. (Job) 1959 ½ - ½
Dwars, C. (Conchita) 1767 Woudt, I.I. (Ismaël) 2065 0 - 1
Timmermans, H.J. (Henk) 1762 Buuren van, F. (Fabian) 2017 0 - 1
Geus de, T. (Timon) 1757 Meijer, P. (Patrick) 1663 1 - 0
Heeren van, A. (Arie) 1743 Leentvaar, G.P. (Peter) 1621 1 - 0
Noort van, W. (Wim) 1707 Groenheijde, J.W. (Wim) 1694 ½ - ½
Jiskoot, T.E. (Theo) 1661 Buijck, F. (Frank) 1570 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1752 Gemiddelde Rating: 1801 4½-3½