Inloggen

Inloggen

Op 17 februari 2023 werd in de RSB achttallen competitie de 4e ronde gespeeld. Spijkenisse 1 speelde thuis tegen Erasmus 2. Er deden weer 2 invallers mee: 'Desiree Hamelink' en 'Wilmar Meijer'. Hiermee had het team een gemiddelde rating van 1903 tegenover 1717 van Erasmus 2. Een makkelijke overwinning zou je denken, maar niets bleek minder waar. 

Bord 1 & Bord 4

De tegenstanders van Jordy Lahaye en Fabian van Buuren kwamen niet opdagen. Na een uur te hebben gewacht stonden er 2 punten voor Spijkenisse op het scorebord.
Stand: Spijkenisse 1 (2-0) Erasmus 2

Bord 6

Wilmar Meijer speelde met wit tegen Anton van Berkel. wit kwam goed uit de opening en stond iets beter. Echter trapte wit in een truc waardoor hij snel daarna kon opgeven.
Stand: Spijkenisse 1 (2-1) Erasmus 2

Bord 8

Frank Buijck speelde met wit tegen Kes Kromhout. Vanaf de vijfde zet van zwart werd er afgeweken van de theorie.
Op zet 15 besloot wit op alles of niets te spelen en offerde een kwaliteit. Een toren voor een paard op f6. Dit leidde tot een verzwakte koningsstelling. Hierop besloot wit de aanval voort te zetten. Nadat de dames werden geruild bleef er een dominante stelling over met twee vergevorderde pionnen. Een derde pion die er even later bijkwam op e6 besliste de partij. Er werden nog wat zetten gespeeld, maar de buit was binnen.

Stand: Spijkenisse 1 (3-1) Erasmus 2

Bord 5

Rob Kalkman speelde met zwart tegen Jeroen Landsheer. In de opening leken er zich geen onoplosbare problemen voor te doen. Dit veranderde drastisch toen wit besloot om een stuk te offeren voor 2 pionnen en een aanval op de koning van zwart te lanceren. Deze aanval bleek doorslaggevend. In de analyse leek het erop dat niet de juiste combinatie op het offer volgde. Maar alsnog bleef zwart achter met een flinke achterstand in materiaal. Dit viel niet meer goed te maken en wit won dan ook de partij.
Stand: Spijkenisse 1 (3-2) Erasmus 2

Bord 7

Patrick Meijer speelde met zwart tegen Jelle Engelberts. De witspeler bleek bekend te zijn in de opening die gespeeld werd. Zwart moest vrij snel in de verdediging, maar miste de scherpte hierin. Het scheelde niet veel of zwart belande in een matnet. Dit werd nog vermeden, maar kostte wel een stuk. Er leek nog wel tegenspel mogelijk, maar niet veel later dreigde er nog meer materiaalverlies. Dus werd de strijd opgegeven.
Stand: Spijkenisse 1 (3-3) Erasmus 2

Bord 3

Ismaël Woudt speelde met zwart tegen Arno van Houten. De druk werd inmiddels wel gevoeld vanwege de 3-3 stand en recente resultaten. De opening werd door beide kanten volgens het boekje gespeeld tot zwart afweek. Waarop de witspeler ook afweek en er dus echt geschaakt kon worden. Wit kwam na passief spel van zwart beter te staan in het midden- en eindspel. Wit besloot echter om alle stukken af te ruilen op 1 toren per kant na. De stelling leek toen richting remise te gaan, zonder enige kans voor wit om nog te winnen. Wit zag hierna over het hoofd dat er nog een pion stond aangevallen. Na een misplaatste torenzet, kwam wit twee pionnen achter te staan. Wat restte was een gemakkelijke overwinning voor zwart.
Stand: Spijkenisse 1 (4-3) Erasmus 2

Bord 2

Desiree Hamelink speelde met wit tegen Paul Wilhelm. Er zat minder druk op Desiree, aangezien remise inmiddels voldoende was om de wedstrijd te beslissen in het voordeel van Spijkenisse. In de opening en middenspel ging het gelijk op. In het eindspel zag zwart de verdediging niet tegen de actieve toren en paard van wit. De partij verschoof toen naar wit en de overwinning van de eigen partij en van het team werd binnengehaald.
Eindstand: Spijkenisse 1 (5-3) Erasmus 2

Resultaten

Rating
 
Rating
  Lahaye, J.J. (Jordy) 2044   NO 0 1R - 0R
  Hamelink, D. (Desiree) 2173   Wilhelm, P.H. (Paul) 1758 1 - 0
  Woudt, I.I. (Ismaël) 1994   Houten van, A.C.J. (Arno) 1800 1 - 0
  Buuren van, F. (Fabian) 2035   NO 0 1R - 0R
  Kalkman, R. (Rob) 1814   Landsheer, J. (Jeroen) 1713 0 - 1
  Meijer, W.M. (Wilmar) 1928   Berkel van, A.P.J. (Anton) 1708 0 - 1
  Meijer, P. (Patrick) 1671   Engelberts, J.D. (Jelle) 1605 0 - 1
  Buijck, F. (Frank) 1563   Kromhout, K. (Kes) 0 1 - 0
  Gemiddelde Rating: 1903   Gemiddelde Rating: 1717 5-3