Spijkenisse 2 speelt dit seizoen in de derde klasse RSB. Doordat er enkele spelers weggevallen zijn en wij ons vorig jaar ternauwernood wisten te handhaven in de tweede klasse, zijn wij vrijwillig een klasse lager gaan spelen.
Na de eerste speelweek liet Spijkenisse 1 een goed resultaat zien, en dat moesten wij natuurlijk proberen te evenaren.

Helaas was het de eerste week wel meteen een kleine puzzel. Peter Leentvaar liet al vroeg weten niet te kunnen spelen en Alex van der Most meldde zich ook af. Gelukkig waren Jerry Sandifort en Fred van den Broeck (tevens als 2e chauffeur) bereid om in te vallen.

Na enig oponthoud, auto 1 had ietwat moeite met de navigatie instellen en bij auto 2 moest er nog koelvloeistof bijgevuld worden, vertrokken wij vanaf Spijkenisse richting Rotterdam waar Erasmus 4 op ons zat te wachten.
Bij een eerste wedstrijd denk ik als nieuwe teamleider aan opstartproblemen, maar wij zagen niet aankomen dat één van de auto's even flink moest zoeken voor een parkeerplaats en daardoor iets later aankwam. Tegelijk bleek in het gebouw een kleine stroomstoring te hebben plaatsgevonden waardoor onder andere een deel van de speelzaal en het herentoilet geen verlichting had.

Toen wij echter éénmaal zaten ging iedereen met goede moed aan de slag. En er was nauwelijks iets gebeurd aan de borden, of Jerry stond alweer op met een hele snelle overwinning op zak. 1-0 voor Spijkenisse binnen de veertig minuten.
Aan sommige andere borden zag het er ook wel redelijk uit. Iedereen was goed op weg en kon aardig ontwikkelen. Behalve aan bord 1, waar uw verslaggever zich een beetje liet inzakken en een aantal paarden en lopers gevaarlijk actief werden.
Patrick wist aan bord 2 wel een stuk te winnen en aan bord 3 en bord 4 kwamen dreigende stellingen tevoorschijn waar Simon en Frank gevaarlijke koningsaanvallen plaatsten.
Niet veel later kwam Simon met het volgende punt na een dodelijke aanval die zou aflopen met een gedwongen torenoffer in mat.  2-0

Fred van den Broeck zocht vervolgens de teamleider op, die nog steeds wat bedrukt stond aan bord 1, voor een remiseaanbod. De teamleider zag echter goede dingen gebeuren aan de overige borden en had er vertrouwen in dat het wel op een overwinning zou uitdraaien. Fred kreeg de vrije keuze en nam het aanbod aan. 2,5-0,5.
Erasmus kwam wel met een vol punt op het bord bij de partij aan bord 6. Jan Straatman maakte er een interessante partij van met alleen nog zware stukken op het bord, maar bij het nadenken over een zet pakte hij eerst zijn dame vast, maar zette deze op een verkeerde plek terug. Losgelaten is echter gezet en de onbedoelde damezet zorgde voor direct torenverlies. 2,5-1,5.
Ondertussen had ook Frank een dodelijke aanval aan bord 4 en haalde gedecideerd het punt binnen. 3,5-1,5
Met nog drie man bezig had Werner aan bord 1 de meeste stukken kunnen afruilen, maar zat nog steeds tegenover een actieve loper te kijken met zelf een paard. Patrick stond nog altijd een stuk voor en wilde per sé voor de mat gaan. En bij Mane aan bord 5 was de stelling compleet open bij beide koningsstellingen en kon er van alles gebeuren. Wel had de tegenstander van Mane relatief weinig tijd.
Patrick was degene die het winnende punt leverde. Via een paar omwegen kwam de koning van de tegenstander in het midden van het bord terecht en was de mat een feit. 4,5-1,5.
Omdat de tegenstander van uw verslaggever niet op remise kon spelen door de eerdere tussenstand, had hij een kleine fout gemaakt in het eindspel. Nadat hij zijn vrijpion één zet te ver vooruit speelde kon ik deze pion ophalen, waarna ik drie tegen twee pionnen overhield en twee zetten eerder promoveerde. 5,5-1,5.
Tot slot was de stelling bij Mane zo ingewikkeld geworden dat ook hij in tijdnood zat. Ergens was hij een loper verloren, maar zijn tegenstander besloot te gaan voor zetherhaling, omdat er nog altijd een dreigende stelling was aan beide kanten.

Eindstand 6-2 in het voordeel van Spijkenisse 2 en net als Spijkenisse 1 moet er gezegd worden: een goed begin is het halve werk!

Vrijdag 8 november spelen wij tegen CSV 4 en we kunnen alleen hopen dat we deze lijn dan kunnen doorzetten!