Inloggen

Inloggen

En toen was het weer zover, ik werd gevraagd om op deze vrijdag, 25 maart, als arbiter twee thuiswedstrijden van SV-Spijkenisse te gaan begeleiden.

Deze avond stonden twee partijen op de agenda. Het 1e achttallen team moest tegen het 1e team van Erasmus in de Hoofdklasse van de RSB-competitie.
De tweede match ging tussen het SV-viertal V3, en het Krimpen viertal V4 in de Viertallen 2B klasse.

Nog niet echt veel ervaring als arbiter, maar met de ervaren barman, Simon, als achterwacht kan er niet veel mis gaan, en kan ik ook vragen stellen als dat nodig mocht zijn.

De taak van de arbiter begint al voor de start van de partijen, het controleren van de klokken. Staan de instellingen wel juist. Staan increment en basistijd volgens de reglementen van de competitie ingesteld.
Gelukkig is iedereen bij SVS hulpvaardig en is het goed zetten van de tafels, de borden en stukken, en dus ook de klokken snel geregeld. Na een laatste check en toch nog één kleine correctie staat alles klaar.

De team leiders overhandigen de opstellingen en zetten de spelers op de juiste plek aan het bord. Daarna mijn strenge toespraak over de te hanteren regels, telefoondiscipline, notatieafspraken, enzovoorts. Zoals altijd komt er iemand te laat en werd de teamleider van Erasmus enigszins bezorgd, gelukkig onterecht.

Zodra de partijen gestart zijn is de rol van de arbiter vooral er een van observeren, aanwezig zijn en waar nodig het gedrag van de toeschouwers en de schakers, naast de borden, in de gaten te houden en waar nodig bij te sturen. Ook vanavond was dat een aantal malen nodig.
Gesprekken over partijen in de zaal, door het publiek, is absoluut niet gewenst.
Ook de schakers zelf moeten voorzichtig zijn hiermee, bijvoorbeeld bij gesprekken met de teamleider.
Maar de discipline is goed en men reageert ook snel op een hint hierover. Ervaren schakers deze avond.

De opstellingen worden op het wedstrijdformulier ingevuld en ook op een whiteboard geschreven zodat de teams zicht hebben op de stand in de match.

Zoals aangegeven zijn de klokken vooraf gecontroleerd op de juiste instelling. Toch check je tijdens de partijen de stand van de klokken en of deze juist gelopen hebben. Rekenen dus. Gebruikte tijd, aantal gedane zetten, increment , optellen, aftrekken. Uitkomsten vergelijken. Alle goed.

Wanneer worden de eerste resultaten geboekt. Als arbiter moet je scherp blijven op situaties op het bord.
Een partij die dreigt naar een remise te gaan door herhaling van zetten. Je blijft erbij, noteert voor je zelf alvast de zetvolgorde en als er geen poging voor winst ondernomen wordt, ook het aantal zetten.
In deze partij werd de remise aangenomen voordat een herhaling van zetten een feit werd, waarbij ook even gekeken werd naar de situaties op de andere borden..
De eindstand van de viertallen werd 2,5-1,5 voor Spijkenisse. Een goede remise dus.

Bij de achttallen duurde alles veel langer dan bij de viertallen en gebeurde er niet echt veel de eerste uurtjes, behalve het omvallen van een glas frisdrank over het bord. Oei. Aan beide zijden van de borden  werd de beschikbare bedenktijden volop gebruikt. Na het bereiken van de 5 minuten op de klok is noteren niet meer verplicht. Sommigen doen dat dan ook niet meer, anderen blijven hiermee doorgaan. Bij de spannende eindfase van de partij van Erik Both nam teammaat Wilmar Meijer het noteren even over zodat dat later goed terug te kijken zou zijn. Met een minuutje op de klok en na het doen van cruciale zetten behaalde Erik de winst door de dame van de tegenstander te verschalken in de eindfase.
Het team deed het ook als geheel goed, met een eindstand van 5 tegen 3 ook voor het achttal een overwinning op deze avond.

Als arbiter ben je dan nog niet klaar.
Alle uitslagen moeten op het wedstrijdformulier worden genoteerd en beide teamleiders controleren dat, en ondertekenen dan het geheel.
De uitslagen moeten daarna online ingevoerd worden bij de RSB , in Netstand.
Wel het juiste emailadres gebruiken, anders moet je de RSB competitieleider vragen om e.e.a. goed te keuren :-(

De laatste klussen zijn het opruimen van de schaakzaal en weer goed zetten van de tafels. Maar ook daarin is de samenwerking van de teamleden weer top. Binnen een vloek en een zucht was alles weer in orde en kon er nagepraat worden in de andere ruimte, analyseren en verder schaken. Ze krijgen er geen genoeg van.

Zoals ik al aangaf. Deze arbiter is nog niet zo ervaren. Tijdens de Corona periode online een cursus gevolgd bij de KNSB, en daarna voorzichtig aan de slag gegaan.

Is het leuk? Jazeker, zolang je maar beseft dat je niet altijd alles hoeft te weten. Dat veel ook op te zoeken is in de reglementen( die aanwezig zijn) en dat je ook vragen mag stellen, als je iets even niet zeker meer weet. Wel alles doen wat op je ‘ lijstje’ staat, dan komt het altijd goed.

Wil je het ook eens gaan proberen, of wil je meer weten?
Gewoon naar de arbiter van dienst stappen. Die geeft je dan de info, of de richting aan.

Voor nu even rust en op naar een volgende competitieronde.

Een arbiter