Speellokaal was de markante Grote Kerk, gebouwd in 1901 nadat het vorige kerkgebouw afbrandde na een blikseminslag. En met een indrukwekkende megagrote overkoepelde (koude) kerkzaal, waar je elke keer van kon genieten als je vanuit de hete speelruimte naar de (warme) gastvrije barruimte aan de andere kant van de kerk een consumptie ging halen of naar de koude WC moest om stoom af te blazen.
Maar genoeg cultureel en sociaal gepraat, we kwamen daar natuurlijk om te schaken!

Beide teams traden aan met hun basisopstelling en daardoor was er sprake van een groot ratingverschil. Meer dan 200 punten moest toch zeker leiden tot een duidelijke overwinning, maar legde anderzijds toch ook weer enige druk op de “Spijkenisser” matadoren.

Het eerste volle punt werd binnengebracht door Rob met wit die een zeer bekende opening tegen zich kreeg (speelt hij zelf ook wel). Zijn tegenstander nam heel veel tijd om een actie op de damevleugel op touw te zetten, terwijl Rob eenvoudig door het midden een vernietigende pionnenopmars in gang zette. Hij miste een paar geniale zetten (o.a. 17.  Pxf7!) en op het eind had hij het mat van Anastasia op het bord kunnen brengen, maar hij nam genoegen met materiaalwinst. Ruim voldoende voor de overwinning.

Een beetje verrassend was dat Ricardo met wit de stand op 2-0 bracht. Niet omdat hij won, maar omdat ik zelf hoopte snel klaar te zijn (niets was minder waar).
Toch ging het in de opening niet echt gemakkelijk voor Ricardo. Ook hij kreeg zijn eigen opening tegen zich en zijn tegenstander speelde razendsnel en goed en bouwde een groot tijdsvoordeel op.
Toen een groot deel van de stukken geruild werden kwam het ratingverschil toch al rap naar boven drijven. De zwarte  koning ging op avontuur naar f5, wat leidde tot kwaliteitsverlies. De technische afwerking was Ricardo wel toevertrouwd.

Kon ik (Erik)  in de vorige ronde tegen Krimpn aan den Ijssel al met mazzel een remisestelling winnen, ook deze avond lukte me dat weer.
En de partij begon nog wel zo goed. Met mijn vertrouwde inferieure zwarte openingsvariant (Stellingswaardering -1 volgens Stockfish, maar ik blijf er mee scoren) kreeg ik al gauw een pion kado van mijn tegenstander.
Met een aardig trucje, al zeg ik het zelf (18…Ld4!) won ik er nog één en de rest is techniek dacht ik weer ten onrechte.
Mijn tegenstander rechtte zijn rug, haalde alles uit de kast met toren en paard en wist met een beetje hulp van mijn kant zelfs een remiseachtig toreneindspel te bereiken. Jammer voor hem deed hij toen weer een slechte zet, waarna ik alsnog het volle punt naar mij toe kon trekken.
Tijd voor een straftraining “Winnen van gewonnen stellingen”, wie geeft me die?

Tot slot wist Richard met zwart de perfecte score op het wedstrijdformulier te brengen. Hij kwam ook twee pionnen voor te staan, gaf er één weer terug, maar speelde het eindspel toen voortreffelijk en gecontroleerd naar winst.
Hij paste de schaakprincipes perfect toe: Stukken ruilen als je voor staat, koning activeren in het eindspel en de activiteit van je tegenstander zo veel mogelijk inperken:

De gedetailleerde resultaten:

Overschie V1           1793 - Spijkenisse V1         2000 0  - 4
1. Marcel Terluin         1923 - Ricardo Klepke         2264 0  - 1
2. Hans Doornheim         1811 - Erik Both              2165 0  - 1
3. David van der Vloed    1730 - Rob Kalkman            1862 0  - 1
4. Serge Erdtsieck        1708 - Richard Koopman        1709 0  - 1

Door deze overtuigende zege staan we op bordpunten op de eerste plaats, maar we moeten de twee sterke Charlois Europoort teams en Dordrecht nog krijgen:
   Viertallen 1A         N Mp Bp 1  2  3  4  5  6  7
1. Spijkenisse V1        2 4  7  x  .  .  3  .  .  4
2. Charlois Europoort V1 2 4  6  .  x  .  .  3½ 2½ .
3. Dordrecht V1          1 2  2½ .  .  x  .  .  2½ .
4. Krimpen a/d IJssel V1 2 1  3  1  .  .  x  2  .  .
5. Charlois Europoort V2 2 1  2½ .  ½  .  2  x  .  .
6. Erasmus V1            2 0  3  .  1½ 1½ .  .  x  .
7. Overschie V1          1 0  0  0  .  .  .  .  .  x

In de derde ronde zijn we vrij, op 21 februari (2020 al weer) komt Charlois Europoort V2 op bezoek in de Boekenberg. Ik ben benieuwd hoe we deze test zullen doorstaan!

KNSB- en RSB-competitie, KNSB- en RSB-beker, Interne competitie (niet te vergeten, al doen veel schakers dat helaas wel), Viertallencompetitie en dan moet er natuurlijk ook nog getraind worden.
Voor de betrokken en gemotiveerde clubschaker is er heel veel te doen, bijna iets te veel denk ik wel eens ….
Maar goed, dit jaar mezelf toch maar weer opgegeven voor de viertallencompetitie omdat er anders een incompleet team zou zijn. En maar gelijk weer teamlijder geworden :-).
Zodoende traden we op vrijdag 8 november in Divisie 1A thuis aan tegen Krimpen aan den IJssel V1.
Wij met een mooie gemiddelde rating van 2000, zij met drie invallers, waardoor het krachtsverschil op papier groot leek te zijn.
Toch werd het weer een leuke en interessante schaakavond, het blijft een mooi spel (sport) dat schaken!