KNSB- en RSB-competitie, KNSB- en RSB-beker, Interne competitie (niet te vergeten, al doen veel schakers dat helaas wel), Viertallencompetitie en dan moet er natuurlijk ook nog getraind worden.
Voor de betrokken en gemotiveerde clubschaker is er heel veel te doen, bijna iets te veel denk ik wel eens ….
Maar goed, dit jaar mezelf toch maar weer opgegeven voor de viertallencompetitie omdat er anders een incompleet team zou zijn. En maar gelijk weer teamlijder geworden :-).
Zodoende traden we op vrijdag 8 november in Divisie 1A thuis aan tegen Krimpen aan den IJssel V1.
Wij met een mooie gemiddelde rating van 2000, zij met drie invallers, waardoor het krachtsverschil op papier groot leek te zijn.
Toch werd het weer een leuke en interessante schaakavond, het blijft een mooi spel (sport) dat schaken!

Als eerste mocht Richard met wit een vol punt noteren. Zijn tegenstander week al snel van de theorie af, offerde een pion zonder enige compensatie en volgens mij ging er ook nog een toren verloren.
Van een afstand leek dit een eenvoudige overwinning, maar goed afgemaakt natuurlijk.
Helaas had Rob met zwart aan bord 3 zijn avond niet. Hij vond  geen ruimte voor zijn paarden en loper, terwijl zijn tegenstander rustig al zijn koningsvleugelpionnen naar voren stuurde en de wurggreep langzaam maar zeker versterkte.
Een stukoffer uit wanhoop kon helaas geen verlichting brengen, de aanval was niet te stuiten, Rob capituleerde en de stand was 1-1.

Gelukkig speelt Ricardo wel voor ons in de viertallencompetitie (en niet voor Pionier Hellevoetsluis). Op zijn rustige en vertrouwde manier neutraliseerde hij de aanvallende intenties van oude bekende Henny Versteeg (toch een beetje apart om hem onder de vlag van Krimpen te zien spelen nu Rotterdam is opgeheven), kreeg een remiseaanbod ter overweging, vergezeld van een ernstige verzwakkende pionzet (b2-b4) waardoor de witte pionnenstructuur een gatenkaas werd.
Een kolfje naar de hand van Ricardo natuurlijk. Stukken ruilen en afwikkelen naar een dubbel toreneindspel en dan de tegenstander geduldig vastzetten. En tot slot de felicitaties in ontvangst nemen.

En toen had teamleider Erik natuurlijk remise moeten aanbieden om de matchpunten veilig te stellen, maar we zullen maar zeggen dat bordpunten ook belangrijk kunnen worden op het eind ……

Tegen oude bekende en oud-Vlaardinger Joop Huijzer kwam ik erg goed uit de opening, ik droomde al weer van een mataanval toen hij mij plotseling verleidde tot pionwinst en stukkenruil.
Niet helemaal met opzet, maar psychologisch gezien een geniale zet.
Na lang nadenken toch maar voor de pionwinst en het loperpaar gegaan, maar ik ben geen Ricardo, dus het technisch gewonnen eindspel wist ik nog aardig te verknallen. En hij verdedigde zich ook erg goed en doeltreffend.
Met een pokerface en zoals gebruikelijk een oneindig grote wil om te winnen toch maar doorgeschaakt en wonder boven wonder met enige hulp toch nog gewonnen door zijn ingesloten loper te arresteren.

Daarmee kwam de eindstand op 3-1 en kunnen we ons weer gaan voorbereiden op de volgende wedstrijd, vrijdag 6 december uit tegen Overschie 1.
   Spijkenisse V1        2000 - Krimpen a/d IJssel V1  1815 3  - 1
1. Ricardo Klepke        2264 - Henny Versteeg         1920 1  - 0