Inloggen

Inloggen

Na een hele lange winterstop, door het oneven aantal teams waren we ook nog eens een ronde vrij, kon Spijkenisse V1 op vrijdag 21 februari weer proberen de winnende draad op te pakken tegen Charlois Europoort V2, thuis in de Boekenberg.
Op de spelerslijst van Charlois Europoort staan heel veel spelers en je weet nooit wie er op het wedstrijdformulier komt te staan en ook dit keer was de opstelling weer verrassend. Zo was de sterke Julian van Overdam weer eens van de partij, een leuke uitdaging voor Ricardo.

Ons team heeft een zeer stabiele samenstelling: degelijke en op een kans wachtende Ricardo, onvoorspelbare routinier Erik als speler/teamleider, aanvalslustige en altijd op winst spelende Rob en tot slot theoretisch goed onderlegde Richard.
Op ratingpapier waren wij de underdog (Elo 2000 tegen Elo 2045), maar onze teamgeest compenseerde dat in ruime mate zodat we met goede moed de strijd aangingen.

Het eerste volle punt werd door Rob (met zwart!) binnengebracht. Zijn tegenstander “begroef” veel stukken op de damevleugel, speelde daar zijn pionnen naar voren en veronachtzaamde zijn verdediging. En dat was wel een kolfje naar de hand van Rob. Met een mooi torenoffer (Slopen!) verschafte hij zich toegang tot de witte koning en maakte met een paar rake zetten de partij overtuigend af.

Een heel klein beetje verrassend voegde Richard hier nóg een vol punt aan toe. Hij kreeg het loperpaar in de opening, maar wist daar niet veel mee aan te vangen. Een stelling met dames en toren kwam op het bord waarin zijn tegenstander het initiatief had. Richard kreeg echter een gevaarlijke vrijpion die zwart noopte zijn toren te offeren. Dat redde de partij echter niet. Goed gevochten van Richard en een lekker puntje om op het scorebord bij te kunnen schrijven.
En toen Ricardo met zwart door herhaling van zetten remise wist af te dwingen tegen Julian van Overdam hadden we de twee matchpunten al weer in de pocket!
Veel gemanoeuvreer en spanningen trouwens in deze partij, die zich grotendeels onder de oppervlakte afspeelden. Ricardo wist zich echter weer goed te beheersen en koos niet voor wellicht dubieuze offers en hield tamelijk eenvoudig remise. Een mooi resultaat weer.

De partij van Erik was toen niet zo heel relevant meer (behalve voor de bordpunten natuurlijk).
Een vaag gambietvariantje leidde uiteindelijk tot een eindspel met sterk paard tegen slechte loper en allebei een toren.
Strategisch gewonnen, maar mijn techniek liet het weer eens afweten. Met pijn in het hart moest ik mijn mooie paard afruilen tegen de slechte loper om tijdelijk een pion te winnen. Helaas werd het resulterende toreneindspel zoals zo vaak remise.Daarmee kwam de eindstand op 3-1:
  Spijkenisse V1     2000 - Charlois Europoort V2 2045 3 - 1
1. Ricardo Klepke     2264 - Julian van Overdam   2410 ½ - ½
2. Erik Both       2165 - Jesus Canedo jr.    1974 ½ - ½
3. Rob Kalkman      1862 - Dylan Achuthan     1906 1 - 0
4. Richard Koopman    1709 - Eduard Smits      1891 1 - 0

Hiermee hebben we de koppositie weer heroverd:
  Viertallen 1A     N Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7
1. Spijkenisse V1    3 6 10 x . 3 . 4 3 .
2. Charlois Europoort V1 3 6 9 . x . 3 . 3½ 2½
3. Krimpen a/d IJssel V1 4 5 8 1 . x 2½ . 2 2½
4. Dordrecht V1     3 2 5 . 1 1½ x . . 2½
5. Overschie V1     2 2 3 0 . . . x 3 *
6. Charlois Europoort V2 4 1 4½ 1 ½ 2 . 1 x .
7. Erasmus V1      3 0 4½ . 1½ 1½ 1½ * . x
De competitieleider heeft in al zijn wijsheid in de laatste ronde (29 mei) de wedstrijd Charlois Europoort V1 – Spijkenise V! geprogrammeerd. Dat belooft wat! Maar eerst moeten we natuurlijk de “hordes” Erasmus V1 en Dordrecht V1 zien te overwinnen.