Inloggen

Inloggen

Op 18 maart 2022 stond voor Spijkenisse V1 de 4e ronde van de Viertallencompetitie op het programma. Beetje vreemd, want het was pas onze 1e wedstrijd, maar we hebben al gekkere dingen meegemaakt in het coronatijdperk.

Lekker thuis in de Boekenberg, met Alex van der Most als betrouwbare wedstrijdleider en ook nog een wedstrijd van Spijkenisse V2 wat voor een echte wedstrijdsfeer in de speelzaal zorgde!
Onze tegenstander was het sterke 1e viertal van Krimpen aan den Ijssel, al hadden ze één kanon (Harold van Dijk) thuis gelaten. Toch was het team met routinier Stefan Tabak en drie aanstormende jeugdspelers zeker geen “piece of cake” te noemen.

Het eerste resultaat werd door onze “coming man” Ismaël Woudt op het scorebord gezet. En het was gelijk de beste partij van de avond, naar mijn mening.
In een scherpe opening dreigde er van alles, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken had Ismaël een vrije b-pion. Met wat tactische “trucs” wist hij die te behouden en zelfs nog meer pionnen te winnen totdat zijn tegenstander het genoeg vond:

Helaas moest Rob zijn meerdere erkennen in Kiri Arnold. Voor zijn doen speelde hij erg rustig, hij offerde zelfs geen pion in de opening. Had ie het nou maar gedaan.
Uiteindelijk verloor hij een pion en kwam in een pionneneindspel terecht dat bijna remise was, maar jammer genoeg net niet.
Typisch een gevalletje van een pion te veel, waardoor pat-mogelijkheden teniet werden gedaan:


Invaller Job Verheul (basisspeler Richard Koopman had één van zijn zeldzame afwezigheden) zit een beetje tegen het remisevirus te vechten. Ook in deze wedstrijd wist hij met zwart een prima stelling te bereiken, won zelfs een pion, maar door de lopers van ongelijke kleur was dit niet te winnen, ondanks lang nadenken en proberen. Remise dus.

Toen moest de beslissing vallen aan het “top/tob-bord” waar Erik Both (met een rating die in het post-coronatijdperk  pijlsnel aan het kelderen is) zoals zo vaak weer als laatste aan het bikkelen was.
Hij werd met zwart 37 zetten lang strategisch helemaal overspeeld maar kreeg met het slinken van de bedenktijd steeds meer vechtkansen met een paard tegen een loper en een paar pionnen minder.
Er gebeurde van alles, winsten werden weggegeven, remises versmaad, het leek meer een gokspelletje dan een serieus eindspel spelen. Oorzaak waarschijnlijk de vermaledijde increment van 15 secondes. Remise was dan ook uiteindelijk het logische resultaat.
Laten we het daar maar op houden, dacht ik in eerste instantie en deze “comedy of errors” met de mantel der liefde bedekken.
Maar ach, wellicht zit er toch nog iets leerzaams in voor de ijverige schaakstudent, dus kijk en huiver!Hiermee kwam de eindstand op 2-2, het had slechter kunnen zijn, ook beter, maar alles overziend was dit toch een goed resultaat te noemen,

Het zijn drukke competitietijden tegenwoordig, maandag 28 maart mogen we al weer in het viertallenstrijdperk treden, uit tegen Krimpen ad Ijssel V2, kijken wat deze match ons weer gaat brengen!

De gedetailleerde uitslag:

Spijkenisse V1

Rating

-

krimpen a/d IJssel V1

Rating

Ronde 4

Both, E. (Erik) 2157 - Tabak, S.R. (Stefan) 2163 ½ - ½
Kalkman, R. (Rob) 1814 - Arnold, K. (Kiri) 1786 0 - 1
Verheul, J.M.A. (Job) 1869 - Bakija, A. (Alan) 1870 ½ - ½
Woudt, I.I. (Ismaël) 1200 - Arnold, R.N.R. (Rhys) 1748 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1760   Gemiddelde Rating: 1892 2 - 2