Na in de vorige ronde een spannend gelijkspel te hebben behaald tegen Krimpen aan den IJssel V1, mochten we op maandag 28 maart al weer in het strijdperk treden tegen een team van Krimpen aan den Ijssel. Dit keer tegen het op papier iets minder sterke tweede viertal.
Krimpen heeft weer een nieuwe speellocatie in het plaatselijk bowling en partycentrum, goed voor de geestelijke flexibiliteit voor teamleider Erik die ook nu weer de weg een beetje kwijt was.
Een groot deel van het team was ruim op tijd aanwezig zodat bewonderend gekeken kon worden naar alle “Strikes” en “Spares” die werden gegooid.
Ik vroeg me af met hoeveel “Strikes” en “Spares” wij aan het  eind van de avond naar huis zouden gaan of dat we in de goot terecht zouden komen…..

Iets na achten waren wij gelukkig compleet en konden de klokken in werking worden gezet. Een bijzonder geroutineerd team was onze tegenstander: Peter Glissenaar, Joop Huijzer, Henny (“waar is Désiree?”) Versteeg en Hans van NIeuwenhuizen zijn schakers die ik al zo’n 45 jaar ken. Qua gemiddelde rating ongeveer gelijk aan ons, want de startrating van 1200 van Ismaël is natuurlijk veel en veel te laag, maar wel verwarrend voor de tegenstander.

Opvallend dit keer was dat de resultaten op de borden netjes op volgorde van de bordvolgorde verliepen.

Aan bord 1 offerde Erik, alsof hij nog 18 was, met wit een pion in het Frans en kreeg enige compensatie door een ontwikkelingsvoorsprong, al hield zijn opponent de stelling goed dicht met nuttige pionzetten. Deze verwaarloosde daarbij wel de ontwikkeling van zijn koningsvleugel. Door een soort van schijnbeweging met Db1, dreigend op g6 te offeren, maar eigenlijk de zwarte damevleugel bedreigend, kwam wit binnen met dame en toren. Toen zwart zich niet optimaal verdedigde, was de partij snel voorbij door een effectieve koningsaanval van wit.

De partij van Rob met zwart aan bord 2 was ook een spannend gebeuren. Wit had het initiatief op de damevleugel, terwijl zwart traditiegetrouw aan de andere kant van het bord een koningsaanval opzette. Deze was zo gevaarlijk dat wit zich genoodzaakt voelde om een stuk te offeren. Dit gaf echter nauwelijks verlichting en toen eeuwig schaak er ook niet meer inzat, gaf wit op. Een mooie zege van Rob!

Hierdoor stonden we al 2-0 voor en was één remise genoeg voor de twee matchpunten.
Deze werd binnengebracht door Richard met wit aan bord 3.
Mijn koffie was nauwelijks voldoende afgekoeld om te kunnen drinken of ik hoorde aan bord 3 al een remisevoorstel van Henny Versteeg. Dat was wel erg vroeg en gelukkig speelde Richard door, want voor slappe remises waren we niet naar Krimpen gekomen.
Hij hield de stelling keurig onder controle en kreeg een mooi ruimtevoordeel wat zijn tegenstander veel bedenktijd kostte. Toch wist Richard dit voordeel niet om te zetten naar een beslissende plus, al had hij wel een pion kunnen winnen.
Uiteindelijk nam hij genoegen met herhaling van zetten en was de wedstrijdzege voor Spijkenisse V1.

Toen restte alleen nog de partij aan bord 4 van Ismaël met zwart, die de teamleider ’s ochtends bijna een hartverzakking had bezorgd door te informeren of er wellicht een invaller voor hem geregeld kon worden. Maar gelukkig deed hij toch mee.

Na een niet al te opwindende opening sloeg op een gegeven moment toch de vlam in de pan. Ismaël had met een loper op g2 kunnen slaan (erg goed), maar sloeg even later met zijn paard op g2 (niet goed). Veel tactische mogelijkheden in de stelling en het spel golfde op en neer, met wisselende kansen, zoals dat zo mooi heet.
Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord waarin wit te veel risico nam en zelfs verloren kwam te staan, maar toen Ismaël hier niet van profiteerde en zelfs afwikkelde naar een verloren pionneneindspel, werd de moed van wit toch beloond.
Beetje jammer voor onze man, maar wel een onderhoudende en leerzame partij:

Met twee Strikes, één Spare, één bal in de goot en vier leuke partijen, konden we met een 2,5-1,5 overwinning  en een tevreden gevoel het inmiddels tot rust gekomen bowlingcentrum verlaten. En staan we zelfs (gedeeld) boven aan in klasse 1A.
Kijken of dat na de thuiswedstrijd op 29 april tegen het sterke Charlois Europoort V1 ook nog het geval zal zijn ……

De gedetailleerde uitslag:

Krimpen a/d IJssel V2     1920 - Spijkenisse V1     1743  1½ - 2½