Op donderdag 19 mei mochten we in de laatste ronde van de RSB-viertallencompetitie op bezoek bij onze buren in Hoogvliet, oftewel Ashtapada V1. Veel oude bekenden in de speelzaal zoals oud-penningmeester Ben Spijkers en Jaap Brokaar en zelfs achter het bord bij de tegenpartij Paul de Freytas, die natuurlijk eigenlijk bij Spijkenisse zou moeten spelen.
En we hadden in de persoon van Rienk Pluim dit keer een heuse supporter (geen hooligan), die in de loop van de avond zelfs een “broodje” bal bij Ismaël kwam bezorgen. Hartstikke goed Rienk, dank voor je steun!

Aangezien wij bovenaan stonden en onze concurrent Krimpen aan den Ijssel V1 twee matchpunten achterstond met een extra wedstrijd te spelen, was de opdracht van teamleider Erik duidelijk: Winnen! En bij voorkeur met zo hoog mogelijke cijfers omdat bij gelijk eindigen de bordpunten de doorslag zouden geven.

Ashtapada was in hun sterkst mogelijke formatie, maar hadden wel een kleine wisseling toegepast. Paul de Freytas zat op niet op bord 1 maar op 2, daar ging mijn voorbereiding tegen de Caro-Kann …
Zodoende mocht ik (Erik Both) met wit aantreden tegen René de Lange. Mijn Siciliaanse opening ging prima, een ontwikkelingsvoorsprong en mooie druk op de zwarte pionnenstructuur en mijn opponent gaf “zomaar” een pion weg om de verdedigende stellingen te betrekken.
Dat beloofde een avondje “uitmelken” en “techniek laten zien” te worden.
Gelukkig was er op het bord van Richard Koopman meer spektakel te zien. Zijn tegenstander bediende zich van het Olifantengambiet en offerde niet één maar zelfs twee pionnen. En daar wist Richard wel raad mee. Al moest hij nog wel even oppassen dat zijn dame niet in het gedrang zou komen.

De partijen van Rob Kalkman en Ismaël Woudt duurden een stuk langer.
Ismaël kwam met zwart tegen Paul in de opening wat gedrongen te staan, met een gevaarlijke open c-lijn . Hij verdedigde zich echter prima, ruilde de zware stukken en kwam in een beter eindspel terecht. En wat wellicht nog belangrijker was dat Paul weinig bedenktijd meer over had. Zodoende trok Ismaël uiteindelijk aan het langste eind met een loperoffer waardoor zijn vrijpion kon doorlopen.

Bij Rob (met zwart) kwam weer een agressieve opening op het bord. Zijn tegenstander wist met enig kunst- en vliegwerk te voorkomen dat hij mat ging, zodat Rob zijn voordeel in het eindspel moest gaan verzilveren. Dat duurde heel veel zetten, maar lukte wel.

En zo stonden we 3-0 voor, leek een “whitewash” aanstaande en hadden de teamleden uitstekend voldaan aan de opdracht van de teamleider. De complimenten!
Helaas wist de teamleider zelf dit keer niet aan de doelstelling te voldoen.
Het pionnetje voorsprong bleef lang behouden, stukken werden geruild op een toren en paard na, maar een twee aanknopingspunt bleek lastig te creëren. En zijn tegenstander bleef zich ijzersterk verdedigen.
En toen ik zelfs in lichte tijdnood mijn toren liet insluiten moest ik deze ruilen voor het zwarte paard.
Ik kreeg nog wel een eindspel met paard en twee verbonden pionnen tegen een toren, maar de zwarte koning was dermate actief dat vorderingen niet mogelijk waren.
Dit keer was ik dan ook verstandig en koos voor het halve ei en niet voor de lege dop, remise.
Het resultaat was een mooie 3,5-0,5 overwinning, maar of dat voldoende zou zijn???

Groot was onze vreugde toen zaterdag 21 mei bleek dat Krimpen de avond ervoor 2-2 had gespeeld tegen Charlois Europoort. Hierdoor konden zij ons niet meer inhalen en waren wij kampioen, kon de vlag uit, de champage ontkurkt en het feest beginnen!
Een mooi einde van een door corona onderbroken viertallenseizoen, een stabiel en gemotiveerd team, met slechts één keer een invaller (bedankt Job), wat kan een teamleider nog meer wensen?

De gedetailleerde uitslag:

Ashtapada V1          1779 - Spijkenisse V1     1743  ½ - 3½