Inloggen

Inloggen

In de 1e ronde van de viertallencompetitie speelde Spijkenisse V1 tegen Charlois Europoort V1. We speelden op 21/10/2022 gelijktijdig met Spijkenisse V3 die 2½- 1½ hadden gewonnen, waarvoor gefeliciteerd! Dit zal een seizoen worden in het teken van leren en doorgroeien. Vorig seizoen had ik (Ismaël) met V1 namelijk de competitie gewonnen. Helaas stond hier geen prijs of iets dergelijks tegenover. Vandaar dat we met ons viertallen team wat zwakkere spelers de kans willen bieden om sterke tegenstand te ervaren. Zolang zij (borden 3 en 4) willen blijven spelen voor V1, zal ik ze dus blijven opstellen. Hieronder in de eigen woorden van de spelers een verslag van de partijen.
Spijkenisse V1

Bord 1 (Jakhari, Ansh - Woudt, Ismaël)

Een bekend gezicht kreeg ik tegenover mij op bord 1. Niemand minder dan nationaal talent en ex-clubgenoot Ansh Jakhari. Dat beloofde weer een leuke partij te worden. Vanuit de opening volgde er 15 zetten theorie, waarna Ansh een onnauwkeurige zet speelde. Hierna pakte ik snel het initiatief. Ansh had hier en daar wat kansen om onder de problemen uit te komen, maar de druk kwam constant van de zwarte stukken. Na een partij van 47 zetten bezweek de stelling van wit eindelijk en gaf Ansh op. Er zat nog wel een leuk trucje in op het eind:

Bord 2 (Van Buuren, Fabian - De Wit, Michel)

Zwart offerde een pion in de opening voor actief spel. Deze pion werd uiteindelijk een gezonde pion voor wit. In plaats van mijn voordeel te behouden door mijn cruciale pion op E4 extra te dekken maakte ik een rekenfoutje en won een kwaliteit. De prijs was echter te hoog. Ik had de zet dame slaat E4 over het hoofd gezien waardoor zwart beter spel kreeg door zijn vrijpionnen. Ik had alleen naar een alternatief gekeken. Door gelijk een pion te offeren in het eindspel had ik nog actief spel kunnen krijgen en de stelling waarschijnlijk kunnen houden. Nu waren zijn vrijpionnen te veel van het goede en besliste uiteindelijk de partij.

Bord 3 (Van den Ouden, Lendert - Goossens, Vincent)


Bord 4 (Tessers, Joey - De Wit, Cor)

Als beginnende schaker is het soms nog niet helemaal duidelijk hoe de hoogte van iemands rating een exacte weerspiegeling is van zijn of haar schaakkunde. In mijn geval maakt het me niet zoveel uit of je een 1900 of 1300 speler bent, ik ben ervan overtuigd dat ik je kan verslaan. Zo begon mijn partij tegen Cor de Wil (1900+ rating) op vrijdag 21 oktober om 20.01. 

Als beginnende schaker is het verband tussen de rating en kwaliteit in schaakspel compleet duidelijk. Een leerzame les die mij meer dan genoeg inspiratie geeft voor de vereiste training ter voorbereiding van mijn volgende partij. 

Trots op het team

Ondanks de 1-3 nederlaag ben ik enorm trots op het team. Vooral op Vincent en Joey. Van tevoren wisten ze dat de kans op winst erg klein was. Toch gaan ze de uitdaging niet uit de weg en zijn ze bereid om te leren van hun verliespartijen. Verliespartijen geven gewoonlijk meer leerstof dan overwinningen. De positieve houding tegenover het eigen spel en de eigen ontwikkeling draagt ook bij aan hun groei. Ik zie potentie in deze twee en help ze graag om dit te verwezenlijken. Zoals altijd is Fabian een klasse speler. Het had niet veel gescheeld of het had 2-2 gestaan of minstens 1½-3½.

Rating
 
Rating
  Woudt, I.I. (Ismaël) 2065   Jakhari, A.S.S. (Ansh) 2014 1 - 0
  Buuren van, F. (Fabian) 2017   Wit de, M. (Michel) 2155 0 - 1
  Goossens, V.A. (Vincent) 0   Ouden van den, L.J.F. (Lendert) 2075 0 - 1
  Tessers, J. (Joey) 0   Wit de, C. (Cor) 1976 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 2041   Gemiddelde Rating: 2055 1-3