Inloggen

Inloggen

Voordat Arne dit toernooi kon winnen is er heel wat aan vooraf gegaan.

Terugkijkend vanaf de prijsuitreiking? Zeven ronden(9 ronden voor de E en F groep) schaken, waarvan verderop verslag wordt gedaan. Deze ronden werden vakkundig ingedeeld door onze gast indeler Peter Scheeren van Messemaker 1847 die bereid gevonden was om deze belangrijke taak op zich te nemen. Onze eigen indelers waren op deze datum allemaal verhinderd.Het toernooi moest natuurlijk eerst nog geopend worden. Dit jaar was de eer aan wethouder Martijn Hamerslag. Of was het meer onze eer? We mogen blij zijn dat we een aantal zeer geïnteresseerde wethouder hebben die ons toernooi willen komen openen. Beslissen ze tijdens de college vergadering met een potje schaak wie er dit jaar mocht?
Martijn Hamerslag verrichte de opening dit jaar niet alleen. De jongste deelnemer Thom Groenewegen mocht uit de handen van de hoogst gerankte speler, IM Edwin van Haastert, bepalen met welke kleur Edwin de eerst ronde zou gaan schaken. Dat werd uiteindelijk wit.

Maar voordat we toe kwamen aan de opening moesten er wel nog paar kleine zaken gebeuren.

Diverse spelattributen werden buiten opgezet, waaronder het Pannaveld, Hockeydoeltjes, een groot schaakbord, en, niet te vergeten, de jaarlijkse popcorn en suikerspin kraam. Dit jaar waren we zeer blij dat Robert en Sara, vader en dochter Roosenburg deze door Verhage Fastfood Waterland beschikbaar gestelde machines wilden bedienen.

De dag ervoor werden de meeste ruimten ingericht, de schaaktafels en het podium neergezet, met de hulp van Steyn en later Nick, maar ook de catering voorbereid zodat het team bestaande uit Kees, Marianne, Evi, Inge en Gunazs op de toernooi dag iedereen kon voorzien van een natje en een droogje, waaronder broodjes Knak. Zeer populair.

Maar dat alles zou geen zin hebben als er geen schakers zouden gaan deelnemen. Er moest daarvoor worden ingeschreven op de toernooi website. Deze site werd ook dit jaar weer professioneel beheerd, ingericht en bijgehouden door Ruud van der Beek. En bij die inschrijvingen kreeg ik het wel een beetje benauwd. Zouden we dit jaar wel een mooi aantal deelnemers krijgen, of zouden we ook last krijgen van een verder neergaand aantal.Pas de laatste dagen voor het toernooi werd het weer heel druk en zijn we, ondanks wat afmeldingen, uitgekomen op bijna 110 deelnemers. Iets meer dan vorig jaar. Pfoei.

Met de hulp van een aantal ‘flyer-ouders’op regionale toernooien, veel mails naar bevriende relaties wat verder in het land was de schakersgroep uit een veel wijdere omgeving naar ons toernooi gekomen dan verwacht, waaronder onze zuiderburen en het oosten(Twente).

Terugkomend naar de apotheose van het toernooi, de laatste ronden, was bij een aantal groepen nog niet helemaal duidelijk wie alle prijzen zouden krijgen. Maar dat werd snel bekend. De uitslagen zijn te vinden via http://www.sv-spijkenisse.nl/jdekluyver/eindstand 

Uiteindelijk werden er 26 bekers uitgedeeld, veertien geldprijzen, zes ratingprijzen(boekenpakket), drie partijen van de dag beloond met een oorkonde, twee vereniging prestaties(leespakket) en werden er 10 voetballen verloot.
Daarnaast mochten alle deelnemers een prijs uitkiezen op de door Inge en Marianne klaargezette tafel.

Tijdens het toernooi zijn er een groot aantal foto’s gemaakt die via onze Facebook pagina terug te vinden zijn. Facebook Album 24e J. de Kluyver Jeugdtoernooi 

Ook is er via de diverse nieuwskanalen aandacht gegeven aan ons toernooi.

https://www.voorne-putten.nl/nieuws/actueel/80378/drukbezochte-24e-editie-van-j-de-kluyver-jeudschaaktoernooi?redir

Hieronder kunnen jullie de door de groepsbegeleiders geschreven toernooiverslagen lezen Veel plezier daarmee.
Wij zijn alweer gestart met de voorbereidingen voor de volgende editie. Dat wordt een jubileum, de 25e keer, en die zal plaatsvinden op Zaterdag 6 april 2019.

Als laatste wil ik nogmaals alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet, die ook dit jaar het toernooi succesvol heeft gemaakt.
Eric de Lange

Verslag A-groep en Invitatie groep door Bart de Glopper

Als twee broers bovenaan in een toernooi eindigen, een punt voor op de rest van het veld. Dan zal het wel allemaal heel makkelijk gegaan zijn. En dat was eigenlijk ook zo, altijd snel klaar, nooit in gevaar, een remise tegen elkaar en nog een in de laatste ronde. En de buit binnen.

Blijft voor de organisatie alleen de vraag over wie was nu de winnende Pols? Eigenlijk lijken ze niet op elkaar, maar bij meer van dit soort duo’s heb ik nooit het onderscheid. Of nu Arne of Wiggert bovenaan had geëindigd, ze hadden allebei verdient de beker naar huis mogen nemen. In ieder geval werd de geldprijs gedeeld! Edwyn Mesman (Elo 2053) kon niet volgen na een stroeve start en werd op afstand derde.

Voor de statistieken, Arne Pols won.

De Spijkenissers deden het naar behoren, allemaal in de Elo-plus. Djad Maes met de meeste plus. Zijn Elo is dan ook wel geflatteerd.

IG (invitatie)

Bij de elite, de invitatie groep, zien we de schakers zonder kinderen bovenaan eindigen. Daarom was het wel leuk de GM buiten in de zon met zijn dochter te zien hockeyen. Had Dennis in de 2e ronde niet Rick Lahaye in de partij laten terugkomen dan had hij nog een kans gehad. Nu werd hij al vroeg uitgeschakeld. Van de drie winnaars was het niveau van de IM Edwin van Haastert en Julian van Overdam het meest constant. Edwin floot in ronde 5 Rick Lahaye terug, die wel goed startte, maar volgens eigen zegge “werkschaak” liet zien.

Het niveau, in de 1e ronde kon een 2200 speler met paard en loper de koning niet in de goede hoek zetten. Na 38 te vergeefse zetten beruste hij toen maar in remise. Het tellen was het enige schaaktechnische werk voor de arbiters. De deelnemers kennen elkaar natuurlijk al jaren, was het niet een soort reünie van een ONJK? Het had er wel weg van, het ging allemaal heel gezellig zijn gangetje.

Het andere toernooi, die van de dames, eindigde (verrassend voor haar?) in het voordeel van Mariska de Mie. Hier was het nog duidelijker dat het begeleiden van kinderen het niveau niet ten goede kwam. Gewonnen eindspelletjes werden veranderde al snel in remise standen.

Een vlekkeloos toernooi met 3 goede winnaars, waarvan één met een SVS achtergrond. Volgend jaar editie nummer 25. Nu alleen nog lichtere schaaktafels vinden.
Bart de Glopper en Jerry Sandifort

Verslag B en C categorie door Patrick Meijer

De aftrap van de 1e ronde bij de b'tjes en c'tjes liet even op zich wachten, maar nadat Peter Scheeren beide groepen had ingedeeld, hoefden Alex van der Most en ik de spelers en speelsters niet langer in spanning te laten wachten. 

Beide groepen speelden "in elkaars verlengde" op de gang van de 1e etage van de Boekenberg (door de deur naast de bar). 

De eerste paar rondes hielden Alex en ik nog toezicht op beide groepen, maar daarna hield hij de uitslagen bij van groep B en ik van groep C. 

Zowel bij de b'tjes als bij de c'tjes werd al snel duidelijk wie er de "sterkste" was, de pas 8-jarige Tommy Grooten (zoontje van een bekend schaakgezin) sloeg de eerste 4 rondes genadeloos toe in de B en in de C leek Daniël Franke heer en meester te zijn met 5 uit 5, maar toen hij in de 6e ronde van "talentje" Kathleen Velasco verloor, toen leek het voor de laatste ronde nog spannend te worden. Daniël won in de laatste ronde echter van Spijkenisse-speler Jona van der Geld en werd zo met 6 uit 7 kampioen, vóór Kathleen en Lennart Pols. 

In ronde 5 bij groep B wist Pascalle Monteny knap remise te spelen tegen Tommy Grooten en ook de 6e ronde wist Tommy niet te winnen. 

Dus zou het in de laatste ronde nog spannend kunnen worden, omdat Pascalle tegen Job Verheul moest en Tommy genoeg aan remise had tegen Lucas Zuurmond. 

Toen echter Pascalle en Job remise overeen kwamen, was het voor Tommy een makkelijk rekensommetje en hij bood ook remise aan, wat door Lucas werd aangenomen. 

Hiermee werd Tommy kampioen met 5,5 uit 7 en werden Pascalle en Job gedeeld 2e met 5 punten, samen met de 3e Spijkenisser Vinh Nguyen Quang! 

Bij de prijsuitreiking rees nog even de vraag of Tommy wel het "grote" bedrag van €150 in ontvangst mocht nemen, maar hij kreeg van zijn moeder Petra Schuurman toestemming en pakte de envelop en uiteraard ook de beker met beide handen van mij aan. 

Na de prijsuitreiking had deze kleine jongen een groot gebaar, hij gaf me namelijk een hand om mij te bedanken voor de organisatie! 

Met vriendelijke schaakgroet,  Patrick Meijer  en Alex van der Most

Verslag D categorie door Peter Maes

25 jeugdspelers met een mooie toekomst in het schaken die zaterdag hun beste beentje voor gingen zetten.

Normaliter  zou het vandaag in de top gaan om Joaquin en Alan die in de afgelopen maanden  mede tijdens het PJK al hadden laten zien waar toe ze in staat zijn. En toch weet je het in het schaken nooit, rating zegt niet alles. Bovendien zijn er naast deze 2 kanshebbers nog 23 spelers die graag een gooi doen naar de ultieme 1e plaats of in ieder geval een beker.

Bent, Max, Yisha en Cornelis zijn op papier de grootste bedreigers van  de eerder genoemde spelers en vanaf ronde 3 gaan we zien of dit in de praktijk ook zo is.

 Ronde 1 bracht geen verassingen, de favorieten en de subtop deden wat ze moesten doen, ronde 2 ook niet echt behalve dat Twan won van Cornelis die naar later bleek niet in gebruikelijke vorm te verkeren.

In ronde 3 kregen we een toppartij, Yisha mocht proberen Joaquin te verslaan , helaas voor Yisha liet Joaquin dit niet toe. Een verassing op 1 van de borden was dat Lizzy vanwege tijdsdruk het niet voor elkaar kreeg om Donny van het bord te slaan, in een gewonnen stelling met meer dan een toren meer lukte het maar niet om de mat te vinden, dus daar was even een moment voor nodig om deze eindstelling te analyseren, te simplificeren zodat Lizzy dit voortaan eenvoudig kan afwerken.

De 4e ronde bracht de verwachte topper : Joaquin tegen Alan, ze hadden een  gelijk opgaande opening maar Alan  kon door een klein plan een pion van Joaquin isoleren, dit zou niet direct kunnen lijden tot een winst maar de druk stond wel op de stelling van Joaquin, in het middenspel werd het weer volledig gelijk en met nog ruim 15 minuten totaal op de klok gingen de heren ineens superrap spelen, waarom dit zo ging was onduidelijk , wat wel duidelijk werd was dat Alan de diagonaal van de loper even niet in beeld had waardoor zijn paard er ineens af lag, jammerlijk voor hem verloor hij nu rap de partij waarin hij zo goed speelde.

In ronde 5 trof Joaquin Bent en ook dit was een topper, Bent wist Joaquin in bedwang te houden, voor het eerst moest hij genoegen nemen met een remise.

Ronde 6 was  het waar Joaquin ontsnapte aan een harde nederlaag, hij stond in no time 2 zware stukken achter en kon door een foutje van zijn tegenstander zowaar een mat geven waardoor hij onverwacht de winst binnenhaalde , Alan won deze ronde van Bent waardoor ze van stuivertje wisselden in de tussenstand.

De laatste ronde bracht geen echte verassingen meer, Joaquin wist dat hij vanwege het onderlinge resultaat tegen Alan aan een remise genoeg had tegen Max en zodoende bood hij die ook aan, Max weigerde en dat had hij achteraf gezien beter niet kunnen doen want dat kost hem een halve punt en daardoor de 3e plaats.

Bent speelde dermate goed dit toernooi dat het hem de ratingprijs opleverde met een mooie +1.77

Verder was het optreden van alle spelers bijzonder sportief, slechts 1 keer werd de hulp van ondergetekende ingeroepen vanwege een onderling probleem op 1 bord, de spelers losten dit uiteindelijk zelf op zonder achteraf nog te mopperen.

Al met al een heel mooi sportief toernooi waar menig speler nog lang mooie herinneringen aan over zal houden.

Peter Maes

Verslag E + F categorie door Ruud Neumeijer

Omdat er 'maar' 6 E-spelers meededen werden zij ingedeeld samen met de F-spelers, daardoor kwam er een groep van totaal 27 spelers. Helaas een oneven aantal, waardoor er in elke ronde iemand vrij was. Liever natuurlijk dat iedereen altijd een partijtje heeft.

Vanaf het begin zat de sfeer er goed in, er werden hele leuke partijen gespeeld. Er was niemand die al zijn partijtjes heeft gewonnen en aan het einde van de dag was er ook niemand die zonder punten is geëindigd. Over de hele dag zijn er een paar kleine dingen geweest die de kinderen niet zelf konden oplossen, gelukkig zijn er dan altijd de tafelleiders die in de buurt zijn om te helpen en dat lukte vlekkeloos. Eén keer een foute uitslag genoteerd, ook dat kon eenvoudig worden opgelost.

De kinderen waren best wel druk op z’n tijd, maar de korte pauzers tussen de ronden en het voetballen en zo zorgden ervoor dat ze, na wat aansporing op tijd aan de schaaktafels terugkwamen.

Erg leuk is het dat veel ouders en begeleiders in dezelfde zaal ruim zitplek hadden zodat ze goed zicht hadden op de schakers, en dat deze ook snel konden vertellen wat ze gedaan hebben.
Dat de ‘bar’ ook dichtbij was om een broodje knak te kopen was een extra meevaller.

Ik denk dat de organisatie terug kan kijken op een gezellige dag, blije kinderen die hebben genoten en volgend jaar hopelijk allemaal weer terug gaan komen, in dezelfde groep of eentje hoger.

Tot dan, Ruud Neumeijer en Fred van den Broeck

Meer foto's van het toernooi zijn te vinden via ons Facebook Album 24e J. de Kluyver Jeugdtoernooi