Naar aanleiding van verschillende leden die interesse hebben getoond in het arbiterschap, wilde ik alvast een klein stukje schrijven over mijn eigen ervaringen als arbiter. 

Zelf heb ik jaren geleden de scheidsrechter 2 cursus gedaan waarbij één van de belangrijkste uitspraken het volgende was: "Je hoeft niet alles te weten, maar je moet wel weten waar je alles kan vinden". Veel mensen denken dat arbiters alles uit het hoofd weten, maar veel zaken komen voort uit ervaring. Een eerste aantal keer zal je echt even zaken moeten opzoeken. Maar aangezien de klok stil staat als jou als arbiter iets wordt gevraagd tijdens een schaakpartij, heb je daar ook tijd voor. Gebruik die tijd ook om een goede beslissing te maken.

In de jaren dat ik nu arbiter ben, kan ik het aantal keer dat ik echt heb moeten ingrijpen op de vingers van één hand tellen. In de regionale bond weten veel spelers de regels wel, of zijn spelers echt wel bereid naar de arbiter te luisteren.
Als je als startende arbiter echt wil weten hoe beslissingen genomen worden, kan ik aanraden om publieke uitspraken van competitieleiders en de commissie van beroep te bekijken. Deze zijn te vinden op de website van de KNSB:

https://schaakbond.nl/competitie/beslissingen-van-de-commissie-van-beroep/

https://schaakbond.nl/competitie/beslissingen-van-de-competitieleider/

Uitvoerend, dus als het op klokken aankomt, kan je ook niets beter doen dan gewoon eens een klok te pakken en te zien hoe je tijd moet instellen of wijzigen.

Uiteindelijk is het echter net als in andere sporten. Elke arbiter heeft zijn eigen voorkeuren in de omgang met spelers en vragen. En je kan pas erachter komen hoe je zelf bent door het eens te proberen. Spreek gerust één van de arbiters op de schaakvereniging aan als je een keertje wilt weten wat wij op zo'n vrijdagavond doen. Eric, Alex en Werner zullen op de vrijdagavonden dit seizoen de meeste wedstrijden leiden, maar meer vrijwilligers zijn altijd welkom!