In de vierde ronde van de RSB-competitie ging het doordeweekse keurkorps van sv Spijkenisse op bezoek bij Messemaker 1847 1 in Gouda. Helaas was Steyn verhinderd zodat de teamleider op zoek moest naar een invaller. Daniël wilde wel met de trein heen en weer komen uit het oosten des lands (wat een clubliefde!), maar dat wilde ik hem toch niet aandoen.
Gelukkig was Bart beschikbaar, hij moest weliswaar van Schiphol komen, maar dat zou zonder jetlag zijn, want hij werkt daar.
Maandagavond 19 november stroomden uit verschillende plaatsen de spelers binnen in het mooie plaatselijke denksport- en biljartcentrum. Een heel mooie gebouw, wel wat afgelegen gesitueerd, met vervelende gevolgen.
Want terwijl de wijzers van de klok onverbiddelijk richting 20:00 uur tikten waren er nog steeds maar zeven “Spijkenissers” aanwezig. En dat zou helaas zo blijven. De Wet van Murphy deed weer eens van zich spreken in de reis van Bart, alles ging mis wat er mis kon gaan. Diverse verkeerde afslagen, niet werkende binnenverlichting en routeplanner en een bijna-aanrijding op een rotonde deden hem besluiten onverrichter zake huiswaarts te keren.

Op zaterdag 24 november speelde SV Spijkenisse 1 thuis tegen Venlo in de landelijke 1ste klasse. De wedstrijd verliep als volgt:

In de derde ronde van de KNSB-competitie stond een uitwedstrijd tegen mede-extra-promovendus Philidor Leiden 1 op het programma. Een team met gemiddeld een iets lagere rating dan wij zodat een overwinning zeer gewenst was in de strijd om ook volgend seizoen in de 1ste klasse KNSB te spelen.
Plaats van handeling was het fraaie Denksportcentrum in Leiden, wellicht voor de laatste keer, want het stichtingsbestuur heeft het pand verkocht aan een projectontwikkelaar die er een parkeergarage (?) wil neerzetten.
Maar goed, nu konden we er nog terecht en we waren zelfs op tijd, geen files bij de afrit Leiden dit keer!

Om niet al te voorspelbaar te worden en om de voorbereiding van de tegenstander te verstoren had teamleider Gijsbert de opstelling een beetje door elkaar gehusseld. Zo zat kopman Rick (de week ervoor de Open Groep van de Haarlemse Meesters gewonnen!) op bord 3 en mocht Maurits de Spijkenisser eer op bord 1 verdedigen.

Na in de tweede ronde overtuigend te hebben gewonnen van Shah Mata 1 mochten we in ronde 3 proberen deze opgaande lijn voort te zetten in een thuiswedstrijd tegen Erasmus 1.
Op vrijdagavond 3 november, een dag voor de KNSB-ronde op zaterdag, zodat het risico van schaakmoeheid op de loer lag. Maurits koos er dan ook voor om deze wedstrijd aan zich voorblij te laten gaan om zich volledig te concentreren op de kraker tegen Philidor Leiden.
Gelukkig hebben we negen basisspelers en kon Djad op een vrijdag ook weer meedoen.
Helaas meldde topschaakster Désiree zich donderdag ziek af, zodat er toch nog enige stress bij de teamleider ontstond. Maar we hebben in de persoon van Daniël nog een Supersub op de bank zitten zodat we met een uitgebalanceerd achttal het strijdperk konden betreden.
De wedstrijd begon goed toen Daniël de hoge verwachtingen volledig waarmaakte en al snel het eerste winstpunt op het scorebord bracht. Zijn tegenstander werd ingesnoerd en van tegenspel ontdaan en vervolgens wist Daniël met een torenoffer een ondekbaar mat in de stelling te brengen.

Op maandagavond 29 oktober ging een Spijkenisser (hoewel inmiddels elders woonachtig smile) viertal op pad naar het centrum van Amsterdam om in het illustere Café Batavia 1920 de strijd aan te binden met derdeklasser Fischer Z. Dit in het kader van de eerste ronde van de KNSB-beker.

Gezien het “klasse”- en ratingverschil had dit een eenvoudige overwinning moeten worden en aan het slot van de avond stond weliswaar 3-1 op de borden, maar van een walk-over is zeker geen sprake geweest.
Rond 22:00 uur verwachtte teamleider Ricardo een 2,5 – 1,5 overwinning: “Rick zou waarschijnlijk winnen (dacht ik). Joey had een aanval op de koningsvleugel en dit zag er kansrijk uit. Maurits en ik zouden, naar mijn inzicht, remiseren of verliezen. We stonden allebei niet zo best, dus ik had hier maximaal 1 uit 2 verwacht”.

Het is al weer een tijdje geleden maar op zaterdag 6 oktober speelde Spijkenisse 1 in de tweede ronde van de KNSB-competitie thuis in de Boekenberg tegen Voorschoten 1.
Na in de eerste ronde tegen het ernstig verzwakte Rotterdam 1 een eenvoudige 7,5 – 2,5 overwinning te hebben geboekt, was dit de eerste echte krachtmeting voor ons in klasse 1B.
Na de niet meer verwachte promotie (nadat Sissa zich terugtrok) mogen we ons dit seizoen gaan bewijzen in de sterke eerste klasse. Duidelijk is dat een strijd tegen degradatie waarschijnlijker is dan een kampioenschap, zodat ons leuke en uitdagende wedstrijden staan te wachten.