Dat schaken een moeilijk (maar heel leuk) spel is en dat het winnen van gewonnen stellingen een niet te onderschatten onderdeel van onze edele denksport is, bleek maar weer eens op vrijdag 1 februari jongstleden in de Boekenberg.
Toen kwam namelijk in de derde ronde van de KNSB Bekercompetitie een viertal spelers van Rijswijk op bezoek. Vorig jaar hadden we hen (in Rijswijk) uitgeschakeld, maar dit jaar was hun team versterkt met een nieuwe eerstebordspeler met een Elo van 2200, maar wij hadden dit keer Rick, dus dat moest goed komen….. Qua rating waren we in elk geval de duidelijke favoriet.

Het debuut van Spijkenisse 1 in de Hoofdklasse van de RSB verloopt nogal wisselvallig. Regelmatige overwinningen worden afgewisseld met “net–niet” nederlagen of een gelijk spel.
De door teamleider Erik Both in het begin van het seizoen uitgesproken ambitie om mee te spelen om het kampioenschap, komt dan ook niet uit de verf. Heel in de verte staat af en toe zelfs het degradatiespook te wenken, wat de teamleider koude rillingen en slechte nachten bezorgt.
Het enige excuus dat hij kan aanvoeren is dat er regelmatig invallers benodigd zijn, maar deze invallers zijn juist nog ongeslagen en scoren het best van het hele team (op Fabian en Nick na).
De enige conclusie lijkt dan ook dat de technische leiding van sv Spijkenisse deze matig presterende teamleider zijn congé zal geven aan het eind van het seizoen. Hij is dan ook alvast begonnen zijn schaakkoffers te pakken …..

Maar tussen het inpakken door moeten er natuurlijk ook nog wedstrijdverslagen worden geschreven, dat schijnt tot het uitgebreide takenpakket van de teamleider te horen, al neemt helaas niet elke teamleider van de SV dit serieus op.
Kom op mannen (vrouwen!?), klim ook eens in de digitale schrijverspen!

In de vijfde ronde kregen we het zeker niet misselijke Krimpen aan den IJssel 1 op bezoek in de Boekenberg. De dag erna was er weer een KNSB-ronde gepland, maar de afzeggingen bleven gelukkig beperkt tot Maurits die zich wilde sparen voor een mogelijk zware partij tegen Caissa (Inderdaad trof hij de dag erna GM Dimitri Reinderman, de extra rust mocht helaas niet baten).
en Djad, maar dat had geen schaaktechnische redenen.
Gelukkig was Daniël weer in de buurt én bereid om in te vallen, zodat we zeker niet verzwakt aan deze wedstrijd begonnen.

Na in de eerste ronde van de RSB Bekercompetitie tamelijk gemakkelijk te hebben gewonnen van RSR Ivoren Toren, wachtte in de tweede ronde een zware kluif in de vorm van onze vrienden van Charlois Europoort.
Op hun spelerslijst staan spelers als Roger Meng (2432), Julian van Overdam (2373), Robin Lecomte (2238) en Michel de Wit (2190), maar de vraag is altijd, wie stellen ze uiteindelijk op?

Ook bij ons was dat een beetje de vraag. Daniël en Rick speelden in Wijk aan Zee, Ricardo komt in de RSB uit voor Pionier Hellevoetsluis en was ook nog actief in Wijk aan Zee, Jordy en Désiree hadden ander urgente bezigheden.
Gelukkig was Tony weer heelhuids teruggekeerd uit het verre Japan en wilde hij graag meedoen.

Het is al weer een hele tijd geleden, vorig jaar 15 december om precies te zijn, maar op die zaterdag vertrok een Spijkenisser tiental naar Amsterdam om tegen Caissa 1 in het strijdperk te treden. Zonder teamleider Gijsbert die standbye moest zijn voor als het zou gaan sneeuwen (’s nachts is hij daadwerkelijk met een sneeuwschuiver de weg op geweest, als bijrijder weliswaar, maar toch). En ook zonder Tony die met vakantie was naar Japan en even heen en weer vliegen was net iets te duur en tijdrovend. Gelukkig hadden we een vervanger in de persoon van Steyn die hiermee zijn debuut maakte in Spijkenisse 1 (KNSB)!

In de tweede ronde van de KNSB-Beker kregen we op 7 december het in theorie sterke Zukertort Amstelveen op bezoek, een eersteklasser met diverse 2300-spelers op de ratinglijst.
Aan onze kant was helaas topper Rick Lahaye verhinderd en Tony Zhang bevond zich aan de andere kant van de wereld, zodat het mogelijk een zware avond zou worden. Dat bleek (gelukkig) mee te vallen.
Bij het overhandigen van de opstelling bleek dat Zukertort Amstelveen niet op z’n sterkst was opgekomen met slechts één 2300 speler, twee jeugdtalenten en een < 2000 speler.
Ook wij hadden twee (al wat oudere) talenten: Ricardo aan bord 1 en Daniël aan bord 2, ondersteund door de routiniers Maurits en Erik, waarbij Maurits om tactische redenen op bord 4 was gezet om een vol punt te scoren.

In de vierde ronde van de RSB-competitie ging het doordeweekse keurkorps van sv Spijkenisse op bezoek bij Messemaker 1847 1 in Gouda. Helaas was Steyn verhinderd zodat de teamleider op zoek moest naar een invaller. Daniël wilde wel met de trein heen en weer komen uit het oosten des lands (wat een clubliefde!), maar dat wilde ik hem toch niet aandoen.
Gelukkig was Bart beschikbaar, hij moest weliswaar van Schiphol komen, maar dat zou zonder jetlag zijn, want hij werkt daar.
Maandagavond 19 november stroomden uit verschillende plaatsen de spelers binnen in het mooie plaatselijke denksport- en biljartcentrum. Een heel mooie gebouw, wel wat afgelegen gesitueerd, met vervelende gevolgen.
Want terwijl de wijzers van de klok onverbiddelijk richting 20:00 uur tikten waren er nog steeds maar zeven “Spijkenissers” aanwezig. En dat zou helaas zo blijven. De Wet van Murphy deed weer eens van zich spreken in de reis van Bart, alles ging mis wat er mis kon gaan. Diverse verkeerde afslagen, niet werkende binnenverlichting en routeplanner en een bijna-aanrijding op een rotonde deden hem besluiten onverrichter zake huiswaarts te keren.