Vrijdag 6 maart 2020, in een matige ambiance in een voetbalkantine ergens in Rotterdam Zuid, was de laatste wedstrijd van Spijkenisse 1 (RSB)  in het pré-Coronatijdperk.
Niemand, ik zeker niet, had gedacht dat de gedwongen rustperiode zo lang zou duren, maar gelukkig konden we op vrijdag 1 oktober jongstleden trappelend van ongeduld weer aantreden voor onze eerste wedstrijd in de RSB Hoofdklasse.
Thuis in de Boekenberg, tegen Krimpen aan den IJssel 1 waarvan we in 2019 nog met 7-1 hadden gewonnen…..
Dat moest toch een niet al te moeilijke opgave worden??

Op voorhand wisten we dat dit we dit seizoen voor een zware opdracht staan, namelijk lijfsbehoud in de eerste klasse. Dan werkt het niet mee wanneer kopman Rick Lahaye verhinderd is en de tegenstander op vrijwel volle sterkte komt opdraven. Maar één ding is zeker, ons team gaat altijd vol het gevecht aan.

De lokale ronde van het KNSB initiatief Schaak-off is op vrijdag 24 september geschaakt in De Boekenberg, onze club locatie.

Na een rommelige start, met wat wijzigingen in de groepsindelingen tot gevolg, konden vier groepen van vier schakers starten met de vierkamp. Iedere groep had een verschillend niveau, van expert tot beginner.

Met een kersverse teamleider, in de persoon van Martin Verheul, werd Spijkenisse 1 voor het eerst in lange tijd op pad gestuurd. De bestemming was Blerick, waar de eerste van vele sterke tegenstanders in klasse 1B op ons wachtte. Naast een nieuwe teamleider dit jaar ook twee nieuwe spelers, die voor verdere verjonging zorgen: Job Verheul en Thijs van Dam.

De eerste uren leek een spannende wedstrijd te ontstaan, met een licht overwicht voor de onzen. Richting de tijdnoodfase, na een kleine 3 uur spelen, vielen er echter ineens rake klappen.
Het spits werd afgebeten door Wilmar op bord 8. Na het spelen van de gebruikelijke openingszetten bleek Wilmar een stuk beter uit de voeten te kunnen met de thema's die op het bord waren ontstaan. Een klein voordeeltje ontstond en werd snel uitgebouwd tot het eerste punt van de dag: 0-1.

Het tweede punt kwam, zoals we inmiddels bijna normaal gaan vinden, van kopman Rick. Bij het uitkomen van de opening had Rick net iets meer aanknopingspunten dan zijn tegenstander, zeker na een centrale breuk die enkele zwaktes blootlegde. Toen zwart bij licht nadeel ook nog besloot een pion aan Rick cadeau te doen, was de partij snel beslist en kon ook de 0-2 worden genoteerd.

De schaakbond heeft het eerste fysieke schaaktoernooi weer op de planning staan. Tijdens het Olympisch Festival in Den Haag, 30 juli t/m 1 augustus, organiseren zij een schaaktoernooi bestaande uit zeskampen met maximaal 200 deelnemers.

Locatie: Sportcampus Zuiderpark, Den Haag

Het schaaktoernooi is voor alle schakers die weer even op gang willen komen voor het nieuwe seizoen. De indeling van de groepen geschiedt op basis van de KNSB-ratings. De wedstrijden worden verwerkt voor de KNSB-rating. Het speeltempo is 90 minuten per persoon plus 10 seconden increment. Op de vrijdag is 's middags de eerste ronde, op de zaterdag en zondag gevolgd door een dubbele ronde in de ochtend en middag.

We organiseren ook enkele simultaanse schaakwedstrijden (in het weekend om 12.00 uur en 14.30 uur), dus alleen even langskomen is ook mogelijk.

De inschrijvingen stromen binnen, dus wees er snel bij! Meer informatie is te vinden via de onderstaande button. Direct inschrijven is uiteraard ook mogelijk en kan via de onderstaande link.

Uiterste aanmelddatum: 23 juli, zolang het maximum aantal deelnemers nog niet bereikt is.

Kijk voor meer informatie op Toernooi informatie 30-juli t/m 1 augustus

Vanaf vrijdag 2 juli zullen wij weer het Zomerschaak houden tijdens de clubavond.
Dit houdt in dat wij 9 weken lang een rapid-competitie hebben. Elke avond speel je 5 rondes en alleen de 5 beste avonden tellen voor de eindstand!

Tijdens de rapidcompetitie wordt er gespeeld met een tijd van 15 minuten per persoon per partij, maar is er een tijdpenalty afhankelijk van het ratingverschil. Dit kan oplopen tot 3 minuten voor de hoogst geplaatste speler tegen 27 minuten voor de laagst geplaatste speler.

Het speelschema op deze avonden is ongeveer als volgt:

ronde 1: 20:10 – 20:40

ronde 2: 20:45 – 21:15

ronde 3: 21:20 – 21:50

ronde 4: 21:55 – 22:25

ronde 5: 22:30 – 23:00

Allemaal hopelijk tot vrijdag en heel veel succes!