Afgelopen 5 maart was het moment aangebroken om het tij te keren, 2 matchpunten moesten gewonnen worden om Spijkenisse 1 in de eerste klasse levend te houden. Wageningen is geen misselijke tegenstander dus moesten we alles uit de kast trekken om de matchpunten te verzilveren. Ik zelf had een kleine analyse gemaakt met python om te voorspellen waar iedere speler van Wageningen zou zitten. Ik nam in beschouwing wie van onze spelers goed scoren tegen de wat sterkere spelers, en wie grotere kans had op de wat "zwakkere" borden. Hieruit volgde dan ook onze opstelling van afgelopen zaterdag.
Bord 1: Joey Brokaar
Joey speelde op bord 1 met wit tegen David van Eekhout. De welbekende opening leidde al snel tot een interessant eindspel na een kwaliteitoffer van Joey. De engine kwam nooit echt weg tussen de 0.0 en +0.5, maar de rijke stelling kostte beide spelers zo veel tijd dat de laatste zetten op increment moesten worden gespeeld. Dit leidde helaas tot een cruciale fout op zet 40, waardoor de stukken na de tijdcontrole meteen in de doos konden: 0-1.
Bord 2: Maxim Le Clercq
Maxim kreeg een interessante Engelse stelling op het bord met kansen aan beide kant. Zijn sterke tegenstander IM van Oosterom kwam daarnaast ook in tijdnood in een strategisch complexe stelling met loper tegen paard. Helaas was Maxim net te gretig in zijn actieve spel, wat de kans gaf aan zijn tegenstander om Maxim's zwakte op de c-lijn onder druk te zetten. Het gevolg was een passieve stelling, welke Maxim helaas niet wist te houden.

Bord 3: Maurits van der Linde
Maurits speelde op bord 3 met wit tegen Slings. Hij hoopte op een partij tegen de levende legende Timman, maar ‘helaas’ was die eer weggelegd heeft voor Semen. De lager gerate Slings had een listige val in de opening gezet. Maurits zag het op tijd, maar kwam toch enigszins gedrukt te staan. Hij anticipeerde op een kwaliteitsoffer van z’n tegenstander dat wit iets makkelijker spel gaf. Helaas speelde Maurits een onnauwkeurige zet die zwart een duur tempo gaf. Wit spartelde nog lang tegen, maar torenverlies werd hem te veel.
Maurits: "De jongens die hem vervolgens uitlachten om z’n fout kunnen binnenkort een paardenkop in hun bed verwachten. Deze lamzakken waren vergeten dat Maurits SVS uit de krochten van de RSB competitie naar de 1e klasse knsb heeft geloodst. Het merendeel was nog niet geboren of scheet nog luiers vol. Kon het nog slechter, jawel op bord 8 was er iemand die vergeten was dat je niet te snel en te veel met je dame moet spelen in de opening." Later meer over bord 8...
Bord 4: Fabian van Buuren
De hele partij stond ik slecht tot verloren. Pas vlak voor de 40e zet maakte zijn tegenstander een blunder, waarmee hij hem dwong tot dameruil. Hij dacht dat die specifieke zet zijn fout was, integendeel had hij nog steeds een winnende voortzetting – iets wat ik pas later thuis met de engine ontdekte. Na de dameruil ontstond plotseling een dubbele aanval met mijn paarden op zijn twee torens, waardoor ik een kwaliteit wist te winnen. We belandden vervolgens in een eindspel van toren tegen loper, waarin ik geen verliesgevaar meer liep.
Bord 5: Djad Maes
Ik speelde weer zoals vaker de langste partij, dit keer tegen IM van Eijk die een geweldig seizoen draait (TPR 2650). Ik kreeg een O'Kelly Sicilian op het bord, iets wat ik niet eerder tegen me heb gehad in een klassieke partij. Ik koos om open Siciliaans te spelen, achteraf kwam ik erachter dat dit niet het beste is omdat zwart zo krijgt wat die wil. Mijn tegenstander kon alles ontwikkelen met tempo en kwam zo iets minder te staan uit de opening. Ik verloor ook een pion maar had compensatie voor de achtergebleven d6 pion. Na lang zwoegen en de dame proberen af te ruilen kreeg ik weer een ongeveer gelijk toreneindspel met een pion minder. Ik wist dat dit te houden was maar ook dat dit niet makkelijk zou zijn. Na 100 zetten te hebben gespeeld en in tijdnood een verkeerde zet te spelen kwam ik toch verloren te staan. 0-1.
Bord 6: Semen Minyeyevtsev
Mijn partij was in evenwicht, totdat ik in tijdnood op zet 32 een kortsluiting kreeg. Ik miste Da4, wat leidde tot pionverlies. Ik heb nog lang geprobeerd de stelling te verdedigen, maar tegen zo'n sterke speler was het eigenlijk hopeloos. Toch kijk ik er met tevredenheid op terug, want het is natuurlijk een eer om überhaupt tegen Jan Timman te mogen spelen.
Bord 7: Jona van der Geld
Jona speelde op bord 7 tegen Tjerk Sminia met wit. Met wat hulp van mijn tegenstander kreeg ik uit de opening een prachtstelling. Een stelling die de verwachtingen van het wenselijk denken van een Amerikaan die op Trump heeft gestemd, zou overtreffen. Eenmaal gearriveerd bij het punt waar het voordeel concreet wordt, was het echter een raadsel om de juiste weg te vinden. Ik zette fout en de partij draaide op zijn kop. De stelling was plotseling beter voor zwart. In tijdsnood vond ik helaas niet de zetten om het beste weerstand te bieden en verloor zo een kostbare punt.
Bord 8: Daniël Zevenhuizen
Daniël zat op bord 8 om een puntje te veroveren, echter ging dit niet zo gemakkelijk als verwacht. Hieronder een deel van zijn partij met annotatie van onze teamleider:
Bord 9: Job Verheul
Nog nooit eerder speelde ik een klassieke partij op de mooiste dag van het jaar: mijn verjaardag! Ik mocht 21 kaarsjes uitblazen, en dat ging niet onopgemerkt. Voorafgaand aan de wereldreis naar Wageningen werd ik onder fanatiek getoeter opgehaald. Bij het instappen werd ik zelfs luid toegezongen. Over de partij kunnen we kort zijn: tegenstander Bert Torn trakteerde mij snel op het volle punt. Alsof het zo moest zijn, leidde mijn 21ste zet tot opgave.

Bord 10: Thijs van Dam
Op bord 10 speelde Thijs. Na een gelijke opening probeerde hij met zwart winstkansen te creëren. Dat leek te lukken. Hij won een pion. De tegenstander keek teleurgesteld. Tot ieders verbazing kreeg de tegenstander toch tegenspel. Thijs had dit kunnen voorkomen door simpelweg niets te doen, af te wachten, remise aan te bieden. Maar we stonden op dat moment al achter en het risico leek mee te vallen. Al snel viel het tegen. Alles ging mis, er volgde opnieuw een blamage.
Slot
Zo verloren we als team dus 8-2, de python analyse kan de prullenbak in zou je zeggen. Helaas is schaken niet zo abstract en kan alles gebeuren zoals je wel hebt gemerkt. Helaas is het ons dit seizoen net niet gelukt om het te bolwerken. Maar als je terugkijkt, was het toch eigenlijk gewoon een mooi seizoen.
De teamleider bracht nog een vrolijke noot: "Met een deels nieuw team hebben we leuke zaterdagen beleefd, mooie partijen gespeeld en een paar sterke persoonlijke prestaties neergezet. En we zijn nog niet klaar: er staat nog een bonusronde op het programma waarin we er nog één keer vol voor gaan. Daarna richten we onze pijlen op volgend seizoen in de tweede klasse. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daar stevig van ons zullen laten horen!"