1 Djad Maes Pascalle Monteny 0−1

2 Timo Stolk - Luca 1−0
3 Jorre van der Hoeven - Sara Lisken 0−1
4 Liam - Djurre Vermeij ½-½

De laatste ronde van de zonder competitie voor de hoofdgroep.
Ronde 18 zal plaatsvinden op 9 - 6 - 2017

4 Djurre Vermeij - Sara Lisken ½-½
5 Thu - Eva van der Sluijs 0−1
6 Bas Scherpenisse - Kaylen Bochoven 1−0

Wederom is er weer een jaar voorbijgegaan waarin de jeugd van Schaakvereniging Spijkenisse heeft deelgenomen aan De Ron de Jong Groene Hart Cup.

Dit is DE regionale competitie voor jeugd-viertallen van verenigingen uit de regio Rotterdam, Den Haag, en Leiden. Op zeven vrijdagavonden strijden de teams in poules van 4 tegen elkaar om, aan het eind van de avond, promotie naar een hogere poule te hebben afgedwongen, nog even te blijven zitten in deze poule, of... te degraderen naar een lagere poule. Het is voor vele jeugdschakers de eerste ervaring in het, op een zeer leuke manier, aan een serieuze competitie deel te nemen. Een onmisbaar deel van het leren schaken. Deze competitie is ooit gestart onder verantwoordelijkheid van Ron de Jong van schaakvereniging 3-torens. Na zijn overlijden werd het toernooi omgedoopt in de Ron de jong Groene Hart Cup. 3-Torens is doorgegaan met het organiseren en wordt daarbij door vele andere verenigingen ondersteund waaronder de onze.
Sinds 2011 is onze vereniging ook de gastheer voor de openingsavond in oktober en komen alle poules naar Spijkenisse toe om de eerste ronde van de zeven ronden durende competitie te schaken. Op de daaropvolgende vijf ronden kan het gebeuren dat je met je team bij een andere vereniging de volgende ronde moest schaken. Er is dit jaar o.a. geschaakt in Gouda, Zoetermeer, Hellevoetsluis, Voorburg, Barendrecht, Capelle, Schiedam en Rotterdam.
Met de resultaten van de zes gespeelde ronden wordt bepaald in welke poule je tijdens de finale gaat schaken voor de te verdienen bekers.

De afsluitende zevende ronde wordt steevast geschaakt in Rotterdam op het St. Laurens College, zo ook dit jaar.

Schaakvereniging Spijkenisse heeft in de afgelopen jaren een wisselend aantal teams ingeschreven. Vorig jaar waren dat er vier. Dit jaar twee.
Bijzonder is te noemen dat het 1e team van dit jaar, het vierde team was van vorig jaar. Ons tweede team bestond nu uit schakers die eind 2015, of in 2016 zijn begonnen met schaken. Alleen Jorrit was al wat langer lid, maar die is dan ook de oudste van het team.

Op vrijdag 19 mei togen de twee teams naar Rotterdam, begeleid door een heel contingent ouders en begeleiders. Peter Maes ging mee als technisch begeleider/trainer om te bekijken of het geleerde ook in de praktijk werd gebracht, en welke zaken er in de toekomst nog getraind moeten worden. Ikzelf was als GHC-coördinator natuurlijk ook aanwezig.

Beide teams hebben het heel goed gedaan deze avond, maar of het de spanning was voor de finale, het weer, of de net teveel rumoerige omgeving, of gezelligheid, er werden een aantal partijen gewonnen en verloren die op andere avonden anders zouden zijn gegaan verwacht ik. Maar duidelijk was wel dat iedereen het erg naar de zin had, en dat de inspanningen geresulteerd hebben derde plaatsen in de poules voor beide teams.

Het eerste team was, zoals al gezegd, het 4e team in het vorige jaar, en eindigde toen heel knap als eerste in de laatste poule. Dit jaar echter hebben ze op een veel hoger niveau geschaakt en eindigde het team, bestaande uit Donny, Kalle, Jona, Silas en Twan als derde in de derde poule, van zes. Een heel knappe prestatie.

Het tweede team, bestaande uit Ansh, Leonard, Julian, Jorrit, Jelle en Lizzy zijn alle speelronden in dezelfde poule gebleven, net als het 1e team vorig jaar.
Julian kon de laatste drie speelronden niet mee schaken en is daarom Lizzy ingevallen in het team. Met zes bordpunten zijn ook zij derde geworden in hun poule. Dat beloofd ook voor dit team wat voor de volgende jaren. Ze zijn er jong en goed genoeg voor.

Deze editie van de Groene Hart Cup zit er weer op, maar na de zomer start er weer een nieuwe competitie.
Ik hoop dat we dan ook weer mogen rekenen op enthousiaste schakers, wat meer misschien!!, maar zeker ook op de enthousiaste medewerking en aanwezigheid van de ouders. Door hen konden de schakers op de diverse locaties komen, werden ze af en toe opgevangen na een verlies, maar gaven altijd een goed woord/compliment.

Voor mij is een Groene Hart Cup geslaagd en het resultaat van de teams in mijn ogen altijd goed, door het plezier van de schakers, maar dus zeker ook door de gezellige en nuttige aanwezigheid van de ouders.

Op naar seizoen 2017-2018
Groet