Afgelopen zaterdag 23 maart stond er een belangrijke wedstrijd op het programma voor de mannen van Spijkenisse 1. De spanning in Klasse 2B is om te snijden. Voorafgaand aan de wedstrijd van zaterdag stond het zo:
Spijkenisse dus in de middenmoot met kans om naar onderen af te glijden en om omhoog te schieten. Wie naar onderen keek zag de likkende vlammen van de degradatiezone; door versterkte degradatie een laaiende vuurzee. Bovenin de glans van de gouden poorten naar de eerste klasse, extra uitnodigend omdat de Berserkers en Promotie reeds een wedstrijd meer gespeeld hadden.
Een buitenkansje, dus. In ieder geval zouden we Philidor Leiden van de koppositie moeten stoten. De zaterdag begon met vervelend nieuws: de Beneluxtunnel was afgesloten. Maxim zat bij Maurits in de auto en liet weten dat zij minstens een kwartier te laat zouden aankomen. Gelukkig waren zij niet de enigen: ook een deel van de Leidenaren was verhinderd en zij kwamen in de regel nóg later binnen. Veel partijen begonnen daarom met een onevenwichtige tijdverdeling.
Al snel bleek dat Maxim op bord 6 zijn tijd niet erg zou missen. Door een gelukje had hij zich eerder die week juist verdiept in een aantal motieven in het Londensysteem, die in zijn partij tegen Robin Wooter van pas kwamen. Wooter stond van meet af aan onder druk. Het typische loperoffer Lxh7+ kwam op het bord, ditmaal echter als tussenzet.
In plaats van gelijk terug te nemen op g3 volgde dus het sterke Lxh7+!! Na …Pxh7 hxg3 gaat de h-lijn open met dodelijk effect. Robin probeerde nog wat, maar zijn koning stond dermate op de tocht dat er geen redden meer aan was. 1-0
Ook Maurits aan het eerste bord leek van zijn tijdnood geen last te hebben. Hij offerde een aantal pionnen voor het loperpaar en dwong zijn tegenstander Arres Oudshoorn daarmee zó voorzichtig te zijn, dat het spoedig die laatste was die tegen een tijdstekort aankeek. Wonder boven wonder wist Oudshoorn de druk van de ketel te halen en de heren besloten kort daarop tot remise. 1½-½
Intussen had onze Joey op bord 8 een pionnetje in de aanbieding gekregen. Zonder morren verschalkte hij die. Tegenstander Bert van der Marel hoopte op remisekansen in een eindspel met ongelijke lopers. Dat bracht hem—ondanks zijn mooie schaakstropdas—geen geluk: het witte pionoverschot werd hem teveel en de doorbraak was onvermijdelijk. Daarmee pakte Joey zijn eerste volle punt dit seizoen. Chappeau, Joey! Dat kwam op het best mogelijke moment. 2½-½
Bij Thijs (b3) gebeurde er eigenlijk niets bijzonders. Wel sloeg hij ondanks de verwachte score op de andere borden een remiseaanbod van tegenstander Guido Bakker af, omdat er geen risico was en Thijs een vol uur (!) op de klok meer had. En dat terwijl Guido niet bij de groep laatkomers hoorde. Met de stelling viel echter niets meer te beginnen en een aantal zetten later werd het halve punt alsnog genoteerd. 3-1
Ricardo had een stabiele pot tegen Stef van der Zon. Bij gebrek aan topspeler Frank Erwich (2300+) was Stef op papier de sterkste der Philidorianen. Het zal hem niet geholpen hebben dat ook hij ruim twintig minuten te laat in de Boekenberg arriveerde. Over de partij zegt Ricardo het volgende:
“Mijn opening was toevalligerwijs identiek aan mijn opening uit de vorige ronde, dus ik kon in de openingsfase vrij vlot mijn zetten doen. Mijn tegenstander leek niet over deze luxe te beschikken, waardoor mijn tijdsvoordeel alleen maar groter werd. Het type stelling dat ontstond (een Benoni waarbij zwart weinig ruimte had) was waarschijnlijk niet ideaal om met relatief weinig tijd te spelen, vooral als je—zo vertelde mijn tegenstander achteraf—minder bekend bent met deze opening. In de tijdsnoodfase ging het mis.”
Net als bij Maxim bracht verdubbeling op de open h-lijn de beslissing.
De zwarte stukken staan erg onhandig. Daarvan wist Ricardo te profiteren met 27.Pe6. Na 27…Pxe6 28.dxe6 is de zwarte koning van vluchtveld f7 afgesneden, waardoor de batterij over de h-lijn dodelijk is. Na 28…Pc5 29.Lxc5 Dxc5 30.Dh2 werd de klok stilgezet. Weer een puntje voor ons en het eerste matchpunt binnen. 4-1
Minder voortvarend ging het bij ondergetekende. Door goede resultaten recentelijk had Daniël een soort vals optimisme gekregen en besloot na een prima opening een kwaliteitsoffer te brengen. Dat was te veel van het goede en tegenstander Wessel Braggaar bracht alles in positie om de dreiging van compensatie in de kiem te smoren. Toen hij dacht even een verdedigend zetje te spelen, ging het fout. Met de zet verspeelde Wessel in één keer twee relevante tempi, waarna de verdediging taai zou worden. Objectief was het misschien nog te houden, maar het feit dat zwart ineens weer spel kreeg, hielp hem niet de goede zetten te vinden.
Hier sloeg Daniël toe met 23…Pxg2! Op g2 terugslaan oogt alles behalve aantrekkelijk: na 24.Kxg2 Dh3+ 25.Kg1 Lxf3 moet wit de kwaliteit teruggeven door op f3 te slaan, maar daarna is het zwart die spel kan maken. In plaats daarvan sloeg Wessel uit wanhoop op e5: 24.Pxe5? Na 24…Pxe1 25.Txe1 Txf5 staat de witte koning volledig op de tocht en dreigt het paard op e5 verloren te gaan door penningen en matdreigingen.
Wessel liet zich hoffelijk mat zetten: 26. Da8+ Kg7 27.Dxa7 Lh3! Wit heeft geen grapjes meer.
28.Pe4 De2!
En na 29.Df2 Txf2 30.Txe2 was het mat: 30…Tf1#. 5-1
Daarmee was de matchzege binnen. Dat het uiteindelijk nog 6½ - 1½ zou worden, had niemand op dat punt kunnen bevroeden.
Op bord 2 was het Semen die tegenstander Maarten van Harten het vuur aan de schenen legde. Maarten draait een goed seizoen, maar dit keer kwam hij goed weg. Een dubbel-toreneindspel met een pion meer voor onze speler leek lang op een puntje uit te draaien, maar Maarten verdedigde geduldig. Uiteindelijk moest Semen in remise berusten. 5½ - 1½
Terwijl in de kantine reeds feest gevierd werd, was Job nog aan het strijden voor de overwinning. Hij speelde met zwart een strategische partij tegen de sterke Thijs Roorda. Daarover vertelt Job zelf het volgende:
“Op de gevreesde veertigste zet (zie diagram hieronder), de laatste voor de tijdcontrole, speelde wit het inaccurate 40.Lb1?"
Fout, want hiermee kreeg Job veld d5 ter beschikking om op voor hem gunstige wijze af te wikkelen.
“Met de verkregen bonustijd (na de veertigste zet krijgt men een halfuur reservetijd op de klok, red.) wist ik de juiste zetten te vinden. Het ging van kwaad tot erger voor wit, die tien zetten later zijn koning schaakmat zag gaan.”
Daarmee was de feeststemming nagenoeg compleet.
Een ruime overwinning van 6½-1½ op de koploper is op zich al een reden tot vrolijkheid, maar even later kwam er nog meer genoeg nieuws. Vanuit Sliedrecht vernam Daniël van zijn collega-teamleider Jorik Klein dat diens team een overwinning behaald had op CSV.
Ondanks hun verlies tegen ons team in de eerste ronde (5½-2½!) had juist dat team goede zaken gedaan en lagen zij op koers voor de eindoverwinning in klasse 2B. Niet meer dus! Met evenveel matchpunten als Philidor en een bordpunt meer, een matchpunt meer dan de achtervolging (CSV en Leiderdorp) en (in tegenstelling tot de Amsterdam Berserkers, die een machpunt meer hebben) nog een ronde te gaan, hebben we plotseling het kampioenschap in eigen hand.
Zodoende mogen we om promotie naar de eerste klasse gaan strijden tegen—jawel—Promotie uit Zoetermeer. Een mooie kans voor ons om na degradatie vorig seizoen direct terug te keren naar de eerste klasse. Alles is mogelijk!
De kampioenswedstrijd Promotie–SV Spijkenisse vindt plaats op zaterdag 20 april in Zoetermeer.